Баварезе със сьомга
Тестено изделие със сьомга и желатин провокира готварските ви умения.
Необходими продукти:
За пандишпановия блат:
- 1/4 чаша брашно
- 1/4 чаша картофено нишесте
- 2 големи яйца със стайна температура
- 2 с.л. захар
- 1/3 чаша неосолен шам-фъстък без черупките, ситно нарязан
- 1 ч.л. бакпулвер
За сьомговия мус:
- 300 г сьомга
- 30 мл мляко
- 300 мл бита сметана
- 1 ч.л. желатин
- 2 с.л. вода
- щипка сол
- щипка бял пипер
- 1/2 ч.л. индийско орехче
За украса:
- ситно нарязан копър
- черен сусам
- лимон, нарязани на клинове
Начин на приготвяне:
1. Бийте белтъците докато станат на пяна. Прибавете захарта по малко, като продължавате да разбивате. Прибавете жълтъците и разбийте добре.
2. В отделна купа смесете брашното и бакпулвера.
3. Сипете брашното и шам-фъстъка към яйцата, малко по малко и разбъркайте внимателно.
4. Изпечете за около 10 мин. в предварително загрята на 180ºС фурна.
5. Междувременно сварете сьомгата в млякото за около 5 мин.
6. Смесете хубаво и оставете да се охлади.
7. Смесете желатина с 2 с.л. вода.
8. Прибавете към рибата и разбъркайте хубаво. Поръсете със сол, пипер и индийско орехче. Прибавете разбитата сметана, разбъркайте внимателно.
9. Дръжте в хладилника около час.
10. Когато мусът е почти готов, го изсипете върху пандишпановия блат (в кръгла тава за печене, така че мусът да не изтече).
11. Охлажда се в хладилника за една нощ.
12. Сервирайте гарнирано с черен сусам, копър и лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ