Бабиният постен боб с целина
Боб чорба със запръжка без брашно от чушки и лук.
Необходими продукти:
- 500 грама боб
- вода
- връзка прясна целина – листа и стебла
- 1-2 червени сладки пресни чушки
- 1 голяма глава лук
- 50-70 мл растителна мазнина
- чубрица
- червен пипер
- лют пипер (по желание)
- сол
- джоджен
Начин на приготвяне:
1. Накиснете поне 12 часа по-рано боба в студена вода, за да не продължи сякаш безкрайно варенето му.
2. Преди да започнете термичната обработка изсипете водата, измийте зърната, отцедете и налейте нова вода така че да покрие с поне 3 пръста зърната.
3. Кипнете боба, оставете да поври 3-5 мин. и сменете водата му. След това го оставете да къкри до готовност с нова вода на умерен огън. Не слагайте никакви подправки.
4. Когато зърната са готови и щом духнете срещу тях, се олюспват добре, махнете боба от огъня.
5. Запържете в тиган до покафеняване нарязания на ситно лук с чушките, нарязани на лентички. Щом запръжката е готова, с решетъчна лъжица отцедет и прибавете в тигана 2/3 от бобените сварени зърна. Пържете няколко минути и изсипете съдържанието на тигана обратно в тенджерата.
6. Върнете супата на огъня и ако ви се струва гъста, долейте още малко вода. Сипете подправки на вкус, добавете наситнената целина и варете още 10-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ