Аспержи върху сметаново пюре с грах и мента
Варени аспержи с грахово пюре.
Необходими продукти:
- 1 кг аспержи
- сол и бял пипер
- вода за варенето
- 1 голяма консерва грах
- шепа листа прясна мента (може да замените с магданоз, но не става така вкусно)
- 150 мл течна млечна готварска сметана
- лимонова кора по желание
Начин на приготвяне:
1. Аспержите почистете от твърдата долна част. Измийте добре под течаща вода.
2. Кипнете вода в тенджера, овкусете с 1 с.л. сол и намалете огъня на умерен. Пуснете вътре аспержите за 5 минути.
3. Докато водата кипва и аспержите се варят, направете пюрето. Отцедете грахта от сока на консервата, пресипете в купата на блендера, налейте сметаната, овкусете с бял пипер, добавете измитите листа мента или магданоз и пюрирайте. Опитайте на вкус и при нужда добавете още сол и пипер или зелена подправка.
4. Готовите аспержи отцедете в гевгир и спрете термичната обработка под течаща студена вода. След това поставете върху домакинска хартия, за да се подсушат.
5. Пюрето разпределете на дъното на чинии. Отгоре подрете аспежи. Поръсете с лимонова кора и украсете с листа мента или магданоз и зрънца грах, ако сте си заделили за декорация.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ