Ароматен кус-кус със зеленчуци
Пикантен кус-кус с чушки и моркови.
Необходими продукти:
- кус-кус (1,5-2 чаши, определете количеството според вкуса си)
- 1 голям морков, нарязан
- 2 средни глави лук, едро нарязани
- 1 червена чушка (камба), нарязани на кубчета
- 1 малка тиквичка, нарязани на кубчета
- 2 сушени на слънце домата (в слънчогледово масло), нарязани на кубчета
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- джинджифил на прах
- 1 ч. л. къри на прах
- 1 ч. л. сушен магданоз (по-добре да използвате пресен)
- 2 с. л. балсамов оцет (по избор)
- соев сос
- 1 ч. л. олио с люти червени чушлета (по избор)
- 30 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Това е много просто, но богато блюдо с кус-кус, което може да се сервира, както за основно ястие, така и за гарнитура. Направете няколко минутна пауза след всяка стъпка, не бързайте.
1. Изсипете кус-куса в голяма купа и добавете вряща вода. Поръсете с малко от олиото с люти червени чушлета. Оставете кускуса да абсорбира водата и да набъбне.
2. В голям тиган загрейте малко олио и добавете лука. Оставете да се пържи на средно висока температура, като бъркате от време на време, докато сместа се леко карамелизира.
3. Добавете балсамовия оцет и соевия сос и разбъркайте.
4. След като водата се изпари, добавете моркова и поръсете с джинджифила.
5. Добавете сушените домати и малко от олиото, в което са били потопени. Разбъркайте добре.
6. Добавете тиквичката и чушката, разбъркайте отново и намалете огъня.
7. Добавете кускуса, разпределете го добре, но не смесвайте.
8. Смачкайте скилидките чесън, като натискате отгоре с нож, след което ги нарежете и добавете към сместа. Покрийте с капак и оставете да ври за известно време. В този момент кус-кусът попива всички аромати, за което му е нужно време.
9. Поръсете с магданоз, проверете дали солта е по ваш вкус. Добавете соевия сос, врящата вода и подправка по ваш избор. Разбъркайте и похлупете отново, за да не се изпари течността.
10. Поръсете с къри на прах, разбъркайте за последно и сервирайте.
Съвети:
1. Ако предпочитате морковите и тиквичките да бъдат по-хрупкави, ги добавете по-късно.
2. Олиото с люти червени чушлета не е задължително, но придава добър лютив вкус.
3. Добавете още лук и сложете по-малко кус-кус, ако приготвяте ястието за гарнитура. Тогава лукът трябва да се прибави малко преди ястието да е готово, не в началото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ