Азиатски крилца с меласа и соев сос
Китайски крилца в сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
- 1,3-1,5 кг пилешки крилца (без най-долната част)
- 8 с.л. кетчуп
- 2 с.л. меласа
- 50 мл оризов оцет (може и тъмен балсамико)
- 4 с.л. соев сос
- 1 с.л. кафява захар
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио (най-автентично е със сусамово)
- 1 ч.л. пресен джинджифил
- 5 скилидки чесън
- лют пипер на люспи по желание
- бял сусам за поръска
- бял ориз за гарнитура по желание
Начин на приготвяне:
1. Направете си предварителни заготовки. Наситнете лука и чесъна, рендосайте на ситно ренде джинджифила и си пригответе продуктите на плота, за да са ви под ръка. Ако ще правите бял ориз за гарнтура, пуснете 1 добре измита чаша ориз да се свари в 3 ч.ч. вода с 4 с.л. олио. Включете фурната да загрява на 180 градуса.
2. Сипете 2 с.л. олио в тиган и запечатайте крилцата в него от двете страни за по 45 секунди на силен огън. Готовите крилца подредете в тава и бутнете във фурната за 8-12 минути.
3. През това време добавете още 1 с.л. олио в тигана и запържете в нея наситнените лук, чесън и джинджифил на умерен огън за 2 до 3 минути. Налейте кетчупа и кафявата захар. Щом кипне добавете оцета, после и меласата и бъркайте докато заври.
4. Залейте със соевия сос, подлютете на вкус и вкарайте горещите крилца от фурната в къкрещия сос. Оставете на слаб огън за 5 минути като периодично разбърквате.
5. Разпределете крилцата и соса в порции, добавете бял ориз и поръсете със семена бял сусам. Ако имате листенца кориандър, можете да сложите няколко за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ