Агнешко с коричка от менотово песто
Печено агнешко в кора от мента, сирене, ядки и зехтин.
Необходими продукти:
- 600-700 г парче агнешко месо (цяло парче)
- 70 мл зехтин
- 2/3 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 50 г орехи
- връзка прясна мента
- 30 г бяло сирене
- 2-3 скилидки чесън
- крекери и зеленчуци за гарнитура
- масло и вино за сос по желание
Начин на приготвяне:
1. Оставете месото на стайна температура за поне 30 минути.
2. В купата на блендера добавете листата мента, скилидките чесън, солта и пипера, орехите и сиренето. Залейте със зехтина и пюрирайте.
3. С получената смес намажете мръвката от всички страни.
4. Поставете я в гореща тава, която сте сгорещили докато затопляте фурната на 200 градуса. След това сложете месото в горещата фурна и печете 20-30 минути на 180 градуса.
5. Пет минути преди да извадите донамажете с малко от заделеното песто. След изваждане оставете да почине още 5 минути преди да нарежете на слайсове.
6. Поднесете с украса от крекери и зеленчуци. По желание направете сос от печенето, като подгреете тавата на ктолон, добавите 50 мл вино в нея и отчегъртате загорелите парчета. Разбъркайте добре, прецедете и добавете 30 грама студено масо в сместа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ