Агнешки бут с хрупкава маслена коричка
Агнешки бут на фурна с предложения за гарнитура.
Гергьовден иде, времето се затопля, а Великият пост приключи и ето, че идва онази част от годината, в която агнешкото месце е най-актуално. Но топлото време с притегателна сила дърпа вън от кухнята, затова домакинята би се зарадвала, ако има как да сготви празничната гергьовска вечеря без да прекарва цял ден над печката и плота. А как да стане вкусно и крехко агнешкото месо, ако не се обгрижва продължително време? Каналът Dazzle Spoon открива решение - като оставите месото във фурната и се отдадете на други дейности докато температурата сама свърши работата си.
За целта взимаме агнешки бут. Разтапяме масло на водна баня и го смесваме със сол, червен и черен пипер. Можете да шпиковате мръвката с чесън, да добавите чесън на прах или лют пипер в маслената смес, както и да импровизирате с подправка по избор (мащерка, джоджен, риган, калоферче). Почистеният и подсушен бут се обтрива щедро с ароматното масло. Поставя се върху решетка в тава, а отдолу се налива вода, която не бива да докосва месото. После се загръща с алуминиево фолио.
Първоначално влиза във фурната на 50 градуса за 1 час - време през което да подредите дома и да се погрижите за визията си. После температурата се увеличава на 150 и се готви още 4-5 часа. Ето времето за пазаруване, среща с приятели в квартала или разходка в парка. После мръвката се развива от фолиото и се запича за 30-тина минути докато хване коричка. През този половин час можете да направите гарнитурата и да подредите трапезата. Идеи за гарнитура и точната направа на ястието - гледайте във видеото!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ