Регистрация

Агнешки бут с мента и сос

Агнешки бут с мента и сос
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 1007

Печено агнешко бутче с ментова коричка и зеленчуков сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 агнешки бут около 2,5 кг
  • 50 мл зехтин
  • 50 мл оцет
  • 100 г листа прясна мента
  • 8 скилидки чесън
  • сол и пипер

За соса:

  • 500 мл телешки бульон
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • стебло целина
  • сол
  • 20 г масло (студено от хладилника)

Начин на приготвяне:

1. В чопъра вкарайте листата мента и залейте с оцета и зехтина. Добавете чесъна и пюрирайте на паста. Посолете.

2. Отрежете мазнината от бута, както и оберете жилките при възможност. Надупчете на 10-тина места месото с върха на нож.

3. Обтрийте бута с ментовия сос добре от всички страни и сложете в тава. Загърнете с фолио и печете на 200 градуса за 1:30 часа.

4. Докато месото се готви изсипете в касерола телешкия бульон и добавете в него обраната мазнина и жилки и нарязаните на кубчета лук, морков и целина. Кипнете на умерен огън и оставете да къкри докато се сгъсти и количеството му спадне с 1/2.

5. След като е минал час и половина от готвенето, разгърнете бута, намалете температурата на 180 градуса и допечете за още 45 минути до час.

6. Подгрейте соса, ако е изстинал и налейте в него остатъчен сос от печенето на бута, който сте събрали в тавата. Кипнете и варете 3-4 минути.

7. Прецедете получения сос и добавете в него студеното масло. Сервирайте месото много топло със соса.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта