Агнешки бут с мента и сос
Печено агнешко бутче с ментова коричка и зеленчуков сос.
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут около 2,5 кг
- 50 мл зехтин
- 50 мл оцет
- 100 г листа прясна мента
- 8 скилидки чесън
- сол и пипер
За соса:
- 500 мл телешки бульон
- 1 глава лук
- 1 морков
- стебло целина
- сол
- 20 г масло (студено от хладилника)
Начин на приготвяне:
1. В чопъра вкарайте листата мента и залейте с оцета и зехтина. Добавете чесъна и пюрирайте на паста. Посолете.
2. Отрежете мазнината от бута, както и оберете жилките при възможност. Надупчете на 10-тина места месото с върха на нож.
3. Обтрийте бута с ментовия сос добре от всички страни и сложете в тава. Загърнете с фолио и печете на 200 градуса за 1:30 часа.
4. Докато месото се готви изсипете в касерола телешкия бульон и добавете в него обраната мазнина и жилки и нарязаните на кубчета лук, морков и целина. Кипнете на умерен огън и оставете да къкри докато се сгъсти и количеството му спадне с 1/2.
5. След като е минал час и половина от готвенето, разгърнете бута, намалете температурата на 180 градуса и допечете за още 45 минути до час.
6. Подгрейте соса, ако е изстинал и налейте в него остатъчен сос от печенето на бута, който сте събрали в тавата. Кипнете и варете 3-4 минути.
7. Прецедете получения сос и добавете в него студеното масло. Сервирайте месото много топло със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ