Слънчогледовите семки – идеално мезе за лятото
Беленето на слънчогледови семки бори стреса и зарежда тялото с букет от витамини и минерали.
Бедняшко мезе, ала не и мезе на глупците – така могат да бъдат определени обичаните от мнозина слънчогледови семки, които се оказват идеално прихрупване навън в топлите дни или пред телевизора като заместител на пържените храни. И наистина – в тях може да има много ползи, особено ако се нагърбите със задачата да ги приготвяте у дома си. А как добре се връзват с потна биричка, знае всеки, който поне веднъж е опитал тази комбинация.
Вреди от слънчогледовите семки. Четирите основни минуса на този продукт са калоричността, голямото количество сол, зъбната атака и стомашните дразнения, които могат да предизвикат. Тези проблеми могат обаче да се смекчат или избегнат напълно. Калориите са много (около 620 в 100 г изпечен продукт), ала голяма част от тях са полезни мазнини и белтъчини. Така че можете да си позволявате алтернативното мезе чат-пат. Солта зависи от производителя. На пазара вече има и неосолени семки. Можете да си направите семки с по-малко сол у дома си. Ако обаче заложите на конвенционалните пакетирани семки в хранителната верига, най-вероятно само чрез тях ще си набавите референтната доза сол за деня. Така че внимавайте.
Семките предизвикват апендисит. Това е вярно, само ако ги ядете с люспите. Е, просто не го правете. Ако са обелени, те дои прочистват стомаха и червата, изстъргвайки шлаки и наслагвания от тях. Така че проблемите с апендисита остават само за сплашване на малките деца, които са лекомислени към хапването на слънчоглед с люспите. А що се отнася до зъбите – ДА, СЛЪНЧОГЛЕДОВИТЕ СЕМКИ РУШАТ ЗЪБНИЯ ЕМАЙЛ И ПРЕДИЗВИКВАТ КАРИЕС. Но модерните сортове семена са с по-щадяща люспа, която е мека и намалява този ефект. А след като приключите с мезенето, просто си измийте зъбите веднага. И без това никой не харесва усмивка с шлюпки в междузъбието.
За какво са полезни слънчогледовите семки? Вече споменахме за стомаха. Освен това полезните мазнини в тях заздравяват кръвоносната система и понижават холестерола. В допълнение залъгалката за езика е богата на витамините А, Е, D и съдържа витамини от В групата. Те допринасят за заздравяването на кожата, еластичността на стените на клетките, доброто зрение, костната здравина. В допълнение тялото получава от тях богата доза калций, както и цинк, мед, желязо, фосфор. Модерни изследвания обясняват, че люпенето на слънчоглед има антидепресивно и противостресово въздействие, оприличавайки действието на белене с транс или медитация. И нека не забравяме, че слънчогледовите семки са алтернатива на пържени картофи и цаца, пакетче чипс или приятен сладкиш – все вредности, които могат да бъдат заменени с шепа слънчоглед.
Полезни слънчогледови семки. За да се спасите от добавената сол, брашно и мазнини на фабричното производство, можете да си приготвите слънчогледови семки у дома. За целта измийте добре слънчогледа, пресипете в тава и докато е още мокър поръсете с малко сол. Ако сте по-ексцентрично настроени, опитайте с шарена сол, лют пипер, чубрица, сминдух, чесън на прах или друга обичана подправка. След това не е нужно да печете. Приберете в предварително загрята на 90 градуса фурна за 1 час и така ще се изсушат. Можете да готвите и на 180 градуса за 20 минути. А най-полезни са семките в суров вариант. Затова си ги добавяйте към салати, кисело-млечни закуски или в зеленчукови гозби.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Начин за хапване на мазно месо през лятото, с който да не вдигате кръвно налягане и холестерол. Все пак не бива вкусната храна да застрашава здравето виж още »
Фъстъците са едно от най-полезните мезета и приятна гимнастика за устата. Защо си заслужава да изберете фъстъка пред други любими мезета и какви фъстъ виж още »
Оризовият чипс е полезен заместител на картофените варианти, а оризовите бисквити и хлебчета са по-полезни от хлябовете с бяло брашно. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ