Сложен кулинарен тест от Шеф Ангелов към номинираните за изгонване
Въпроси от френската кухня и питанки за странни готварски продукти изпотиха номинираните за изгонване от Hell's kitchen Филип и Дани Спартак.
След като вече Шеф Ангелов изпече на бавен огън психиката, нервите и умовете на двама играчи с първия си готварски тест за интелигентсност (Него можете да видите ТУК), сега вдигна летвата с трудността на въпросите. Неслучайно водещият на предаването реши да търси отговори, които се намират в дебелите кулинарни книги, а не в общокултурния запас на човек. В този рунд един срещу друг се изправиха двама потенциални пробедители в първия сезон – надменният, но и изключително зареден с кулинарни познания Филип и готвачът със самочувствие до небето, но и много опит зад гърба си – Дани Спратак.
Ако искате и вие да проверите кулинарните си познания или да препитате свой близк, който също вири нос, че знае всички тайни в кухнята, ето ви 11 въпроса, отговорите, на които ще намерите в края на материала:
1. Каква е разликата между агар и желатин?
2. Какво е КУЛИ?
3. Кои са петте основни соса на класическата френска кухня?
4. Кои са трите основни бульона за направата на сос Велоте?
5. Кой елемент от съвременното суши в миналото се е използвал само за подготовката на ястието и след това се е изхвърлял преди сервирането?
6. Кой е рожденият град на тортата ГАРАШ?
7. Популярният Бьоф Строганов най-често се сервира с гарнитура от ориз или паста. Каква обаче е традиционната гарнитура за него, с която се сервира по етикет?
8. Кое е морското животно – днес деликатес с висока стойност, а в близкото минало се е считало за храна на социално слабите и е служело за меню в затворите и на домашните любимци?
9. Къде е роден считаният за Папа на съвременната кухня кулинар Пол Бокюз?
10. Какъв продукт, обявен за мощен афродизиак, се е включвал във всекидневното меню на великия любовник Джакомо Казанова?
11. Коя е основната съставка на гръцката супа Магерица, с която по традиция се слага край на Великденския пост?
Отговори:
1. Желатинът е с животински, а агарът – с растителен произход. Желатин се прави от кости на животни и НЕ се използва във веганските рецепти. На негово място в постните храни се готви с агар, който се добива от водорасли.
2. Кули е вид десерт, който представлява пюре от сирене и плодове.
3. Петте основни френски соса са Велоте, Бешамел, Томат, Еспаньол и Холандез.
4. Трите основни бульона за сос Велоте са пилешки, рибен и телешки.
5. Ориз. Едно време се е използвал само за подготовка на рибата за суши. След това се е изхвърлял.
6. Русе е родният град на световноизвестната торта Гараш. Тя е създадена от великия сладкар - австроунгареца Коста Гараш малко преди Освобождението в крайдунавския град.
7. Помфрит. Спокойно – това означава просто пържени картофи.
9. В Лион. Още по-акуратно е да се каже „в покрайнините на Лион“.
10. Стриди.
11. Агнешка карантия.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как ще измерите 4 литра вода без везна, ако разполагате с една туба от 3 литра и две туби от 5 литра? виж още »
Кулинарен сблъсък на интелекти между Дани Спартак и Иван в състезание за елиминации с въпроси за готвене от Шеф Виктор Ангелов. виж още »
Въпроси за продукти от българската народна кухня, зададени към номинираните за изгонване от Hell's Kitchen – Мартин и Светла. виж още »
КОМЕНТИРАЙ