Няколко трика за готвенето на крехко телешко
Мариновайте телешкото с мляко, а по време на готвенето го напръскайте неколкократно с бяло вино и вода.
Телешкото – месо полезно и много вкусно, но ужасен враг на начинаещия готвач, както и на мнозина, които се справят добре в кухнята. Когато го ядем в ресторанти, се възхищаваме колко крехко и сочно може да е то, но направим ли го вкъщи, обикновено ни изненадва със сухотата и жилавостта си. Ако ви е омръзнало да си го хапвате само приготвено от кухнята на някое заведение, а опитите у дома винаги са жънели сериозен неуспех, ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета как да подобрите драстично крайното си постижение и да го обикнете дори повече, отколкото купешко приготвеноте.
1. Телешкото трябва задължително да се маринова. Този закон е особена важност за цялостното му поведение, когато се настани на трапезата ви. Мнозина професонални готвачи препоръчват маринатата да е от прясно мляко. Звучи странно, но и голям брой лаици, които са опитали този метод, споделят, че месото наистина става по-сочно. От вас не се иска нищо повече от това да приберете пържолите в наилонов плик, да ги начукате, а след това да ги потопите в прясно мляко за минимум 12 часа. Дръжте съда в хладилника, за да не рискувате млякото да се пресече и да развали и телешкото ви.
2. Когато започнете да печете телешкото, не го слагайте на вече загрят тиган или фурна. Пуснете на слаб огън да се готви, като се топли заедно с печката. Така няма да изгори отвън и да остане прекалено сурово отвътре. Принципът е, че перфектната пържола е леко алангле в средата си и добре изпечена във външността, но крайният резултат е въпрос на вкус. За да остане сочно, а да не се сбръчка и да дразни с жилавостта и сухотата си, няма да сбъркате, ако полеете дъното на съда с бяло вино. В последствие при процеса на печене поливайте с малко вода или още по-добре – вода с изстискан в нея лимон и бяло вино. Никога не печете на много силен огън. Друг трик е, ако печете на тиган или скара, да обръщате често месото, за да може да усвоява равномерно поетата температура.
3. Пържите ли телешко, не забравяйте да го обръщате през няколко минути. За да не изгори отвън, а пък да остане недоготвено отвътре. С черната неприятна коричка добре ще се справят няколко резенчета морков в мазнината. Те ще поемат излишната сила на огъня. Тук вече не можете да готвите на бавен огън, защото месото ще се пренапои с олио и ще стане тежко и неприятно за ядене.
4. При сервирането на току-що сготвеното телешко месо, докато е още топло, сложете под и върху него по филийка масло, а след това и няколко капки лимон. Така ще стане още по-сочно. Картофената гарнитура е класика за телешко – имайте го предвид. Червеното вино също е добър партньор. Остава ви да се насладите на вкуса.
А ето и няколко рецепти за вкусно телешко:
Телешко със зеленчуци и картофено пюре
Телешки хапки със свежи зеленчуци
ПОДОБНИ СТАТИИ
Стъпки за перфектното свинско на тиган – от избора на месо до поднасянето му на трапезата. виж още »
Как се готвят сочни пилешки гърди и трикове за сочно и крехко печено пилешко? виж още »
Защо месото се запечатва и защо му трябват няколко минути на стайна температура преди и след готвене? виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ