На Тодоровден ядем варено жито
Свети Теодор Тирон спасил християнските пости от оскверняване.
В първата събота от Великия пост честваме деня на Свети Теодор Тирон познат още в България под името Тодоровден. През 2014 година той се застъпва и с Международния празник на жената – 8-ми март.
Според легендата Теодор Тирон живял в средата на трети век във Византия. Тирон означава „новобранец“ и е свързано с името му, защото едва 17-годишен той постъпва като конник в армията. От тук идва и ритуалът с кушиите, който се провежда и на 17 февруари, когато отново честваме името на светеца.
Исторически е доказано съществуването на такава личност. Още от дете Теодор приел християнската вяра, но за съжаление живеел във време и общество на езичници, които многократно подлагали християните на гонения и мъчения в опит да ги принудят да се откажат от новата монотеистична религия. Напетият конник бил един от мнозината, който загинал в името на вярата си, след множество мъчения и изтезания, но миг преди смъртта си, той заявил с категорична убеденост, че ще помага на христовите застъпници да вървят по праведния път дори и след кончината на тялото му.
Така и станало – по време на управлението на Юлий Отстъпник, започнало през 332 година, владетелят решил да се подиграе с християните. Той знаел, че навлизат в най-дългия за вярата си пост – Великденския и заповядал всички плодове и зеленчуци на пазара да бъдат напръскани с кръв от жертвени животни. Така без дори да знаят, хората щели да нарушат обета си и да се хранят с тъкан от принесени в жертва на езическите богове същества. Така и било сторено – постната стока на пазара била окървавена и осквернена, а само след няколко часа постещите щели да отидат и да си купят от нея.
В същата нощ обаче Теодор Тирон се явил в сънищата на събратята си по вяра и ги предупредил за предстоящата обида. Свететцът ги посъветвал да не купуват нищо от пазара, а да бръкнат в долапите и зимниците си, където се държи житото и да си сварят от него. Затова и до днес на Тодоровден се яде варено осветено жито и зърна, които се съхраняват в дома. Към празничното меню се включват още царевичен хляб и бобови култури.
Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именици, пожелавайки им крепко здраве, лични и професионални успехи и много усмивки и стойностни мигове!
ПОДОБНИ СТАТИИ
На Тодоровден се меси постна питка за хора и коне и се готви обредно жито за здраве и благословия. виж още »
В деня на Теодор Тирон почитаме коняри и ездачи и готвим храна с остатъци от постни продукти. виж още »
Историята за Теодор Тирон и как празнуваме Тодоровден. виж още »
КОМЕНТИРАЙ