На Голяма Богородица освещаваме хляба и правим курбан
На днешната трапеза трябва да има домашна питка, грозде, диня, тиква, жито и пилешка каша.
Днес 15 август християнският свят чества един от най-големите си празници – Успение на Пресвета Богородица, наричан още Успение Богородично или Голяма Богородица. На днешния ден в Йерусалим на 64-годишна възраст умира Божията майка, която разбира от сина си, че ще напусне земния живот, за да се възкачи в небесата, където да бъде до рожбата си. Нейното последно желание е да види заедно пресветите апостоли, но апостол Тома не успява да дойде пред портите на Мария. Погребват я в пещера близо до Йерусалим, а когато, три дни по-късно апостол Тома отмества камъка, за да се поклони пред тленните останки на Божията майка, той намира празна плащеницата, в която било увито тялото й. Вечерта, когато апостолите скърбящи се събират на трапезата, чуват гласа на Мария, която им казва „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“, а след това я виждат как, обградена от ангели, полита към небесната шир.
На Успение Богородично след отслужването на тържествената литургия се прави т.нар. „възнасяне на хляба“ и той се освещава. Традицията повелява във всеки дом да има осветен хляб, а роднините да се събират заедно на празничната трапеза. На нея трябва да има домашна питка, варено жито и царевица, пилешка каша, печена тиква, грозде и диня. Днес се прави курбан против нещастия и неволи, против болести и бедствия; за здраве, щастие, плодородие и берекет.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Тачим паметта на Благовестителя Божий с вода и постна празнична трапеза. виж още »
На Зачатие на Света Анна ритуали пазят нивите, добитъка, мъжете, бременните и късмета. виж още »
В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ