Регистрация

Здравословни лютеници по стандарт ‘’Олинеза’’

23 Jun 2013   /   kulinarno   /   Видяна: 9095
Здравословни лютеници по стандарт ‘’Олинеза’’

Вече влезе в сила  Браншовият стандарт за лютеницата. За разлика от Българския държавен стандарт, той е изготвен не от държавата, а от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

След няколкомесечна работа експертите и производителите на тази традиционна българска храна определиха стандарт, според който продуктът се доближава максимално до вкуса на домашно произведената лютеница. Изискванията на браншовия стандарт посочват ясно, че в готовата храна може да има само печени пиперки или пюре, домати, патладжани, моркови, олио, картофи и нишесте с малко съдържание. Тази традиционна храна може да се овкусява със захар, сол, лук, чесън, целина, магданоз и други натурални подправки.

Здравословни лютеници по стандарт ‘’Олинеза’’Има дадени ясни определения за два вида лютеница – фино смляна, където се виждат частици от подправките, докато при едросмляната трябва да са видими и парченца от вложените зеленчуци.

Лютеницата, произведена по стандарт не съдържа тикви и консерванти. Солта е над два пъти по-малко.

Новият стандарт гарантира, че лютеницата е изработена изцяло от естествени продукти, без вредни за здравето ни добавки. Задължително условие е и топлинната обработка. Браншовият стандарт е необходим и за запазване на разнообразието от видове лютеници и същевременно гарантира тяхното качество.

На етикетите на лютениците, приготвени по Браншови стандарт, трябва задължително да присъства логото на стандарта, което е гарант за качествения състав на продуктите.

Контролът по спазване на стандарта е стриктен и се извършва от инспекторите на БАБХ.  Правят се и периодични проверки от централно ниво. При официалния контрол на предприятията, одобрени да произвеждат лютеница по Браншови стандарт се извършва физическа и документална проверка и се взимат проби за лабораторно изпитване.

Вече можете да намерите на пазара Традиционна, Бабина, Домашна и Семейна лютеници ‘’Олинеза’’, направени от внимателно подбрани екологично чисти съставки  по Браншови стандарт. Тези лютеници се произвеждат от 15 години по една и съща рецепта, която отговаря по всички показатели на стандарта.


ПОДОБНИ СТАТИИ

Суши в домашни условия – мисията възможна

Сигурни сме, че сте запознати с факта, че съществуват много различни видове суши. А разнообразието от продукти, които се използват за направата му, вк виж още »

Най-добрият готвач на Америка

Кулинарният хит за завръща на екрана на 6 март от 22.00 часа виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous25-08-2013
gotino

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта