Защо да не игнорираме бирата през зимата
10 полезни въздействия на пивото върху човешкия организъм и защо имаме право да си позволяваме по чаша бира на ден.
С настъпването на студените месеци от годината, българинът сякаш забравя за летния си навик да обърне по чаша бира с приятели в края на работния ден или в жегавата среда на уикенда, когато слънцето безмилостно напича и моли тялото да изпие нещо нискоалохолно и освежаващо. Но бирата си има толкова плюсове, че не си заслужава да бъде игнорирана от менюто. Затова днес ще ви представим десетте й най-големи позитива според агенцията за онлайн топкласации ТОП 10, а вие изберете с кой от тях да оправдаете изпиването на чаша „Фанта-Хмел“.
1. Консумацията на лек алкохол намаля вероятността от сърдечно-съдови заболявания – откритие, направено от европейски учени в края на 2005 г. доказва, че ежедневното приемане на 500 мл пиво ще спомогне за нормализиране на кръвното налягане и ще понижи риска от инфаркт на миокарда.
2. При жените усещането за студени крайници може да бъде премахнато с бира. През 2007 г. е доказано, че 300 мл от нея са достатъчни, за да нормализират оросяването на пръстите и да прогонят студа от тях.
3. Опастността от развитие на диабет 2 при мъжете на възраст между 35 и 45 години намалява с 25%, ако ежедневно изпиват по 600 мл светла лагерна бира. Ако искате да сте сред тях, свикнете да си казвате по едно „наздраве“ с колеги ии приятели след края на работния ден.
4. Бирата предотвратява появата на разширени вени. Този принцип важи, ако се внимава с количествата. Не прекалявайте, защото ефектът може да е точно обратен на търсения, съветват експертите.
5. Пивото е богато на витамини В6 и В12. Не забравяйте този факт особено в зимните месеци, когато консумацията на пресни плодове и зеленчуци е занижена, а като следствие се появява риск от авитаминоза. Но помнете също така, че големите количества алкохол също убиват някои от витаминените запаси в организма, затово отново – не прекалявайте.
6. Бирата може да се използва не само за директна консумация, но и като подправка. Според португалски изследователи маринованите в пиво меса намалят канцерогенното си съдържание със 70%.
7. Пивото е активен мозъчен стимулатор. Доказано е, че при умерена, но ежедневна консумация способността за запаметяване и логическа последователност се повишава с до 30%. Тук важното е да не смесвате бирата с друг алкохол.
8. Бирата е разбивач на бъбречни камъни. Ако редовно си я пийвате, вероятността да имате камъни в бъбреците намалява с 40%.
9. Пивото е чистач на лошия холестерол. Само едно „стъкло“ на ден повишава добрия холестерол в тялото и го прочиства от някои токсини, които излизат чрез потта. Така че не се притеснявайте, ако се поизпотите малко повече след чаша бира – за добро е.
10. Бирата заздравява костната система. Пивото е богато на елемента силиций, който допринася за здравината на скелетната структира и работи в полза на гъвкавите и нечупливи кости.
Ако сте решили да си отворите една бира, вижте и как да си направите подходящо домашно мезе за пиво.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Откажете се от пържените храни и наблегнете на ядки в студените месеци, за да сте здрави и да изглеждате добре, съветва индийският хранителен експерт. виж още »
Гарантирано качествено наспиване с топло млечице и бразилски орех. виж още »
Робо език със сензори отчита нивото на алкохол в бирата, начина на производство и вкусовите качества. виж още »
КОМЕНТИРАЙ