Американци отварят пивоварна на Луната
Студенти ще реализират проект за варене на бира в безтегловност.
Явно има нещо вярно в шегата, че студентите не бива да пътуват до Марс, за да не пропият зелените човечета. Този път обаче проектът за новата пивоварна на Луната е в рамките на реалността и забавлява човечеството както с налудничевостта си, така и с очакването за крайния ефект.
През изминалата година група американски студенти от Калифорнийския университет се включват в конкурса Lab2Moon (Лаборатория на Луната) с предложение какво и как може да бъде развито като дейност на повърхността на естествения земен спътник. Идеята им е да се проследи протичането на пивоварните процеси в безтегловност, като младежите прилагат обстойни описания на възможностите, в които ще се развие лунния опит.
Научната общност е възхитена от точността на изчисленията и обстоятелността на прогнозите, пише РИА Новости. Освен това на пръв поглед несериозното изследване има за цел да проследи изключително важни процеси, които ще дадат ценно знание на човечеството. Проектът на студентите е одобрен и награден с правото да се проведат реалните експерименти. Необходимата техника ще излети с космически кораб към Лунната повърхност, където има право на няколко опита да създаде първото извънземно пиво.
Основно притеснение на младежите е поведението на бирените дрожди в безтегловност – има възможност маята въобще да не активира нужните процеси при липса на гравитация. При евентуален успех ще бъде проследена промяната в годността на бирата, степента на разгазиране за единица време, плътността на продукта. За съжаление създаденото на Луната пиво няма да може да кацне на Земята, за да се насладим на космическия му характер.
Студентите се шегуват, че е крайно врме да почерпим с нещо землянско галактиката. Пък и ще оставим възможност за наздравица на следващите астронавти, които кацнат на Луната.
Ако вие вече сте си отворили една бира, макар и произведена на Земята, то вижте нашите предложения за БИРЕНИ МЕЗЕТА.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Янките смятат, че шоколадовото мляко идва от кафяви крави и искат на етикетите с храни изрично да се отбелязва кой продукт съдържа „опасното&ldq виж още »
Робо език със сензори отчита нивото на алкохол в бирата, начина на производство и вкусовите качества. виж още »
Нова социална мрежа за любителите на бирарии съветва коя е най-подходящата кръчма във вашия град. виж още »
КОМЕНТИРАЙ