Авокадо инспектор, слушател на пармезан и сладоледен дегустатор стават модерни професии
Три странни професии на дегустатор ни учат как да чуваме зрелостта на пармезана, да намираме идеалното авокадо и да усещаме с език всяка съставка на сладоледа.
Шарен свят с шарени хора – особено що се отнася до храната като неизменна част от човешкия живот. Именно новите нужди на човечеството и новите тенденции в кухнята тласкат прогреса и към откриване на нови длъжности, свързани с готвенето и опитването на ястия. Edna.bg направи списък с 12-те най-странни професии в света, от които три се оказват свързани с храна. Ето за какво става въпрос.
Инспектор на авокадо – безплатно, но вкусно и здравословно. Тази длъжност била разкрита в луксозен австралийски ресторант, където собственикът много държал на идеалните готварски продукти. С годините обаче установил, че макар и визуално да съществуват еднакви плодове авокадо, то вкусът им е съвсем различен – едни са по-зрели, други по-хрупкави, трети – стипчиви, четвърти – сладнят. Затова пуснал обява, че наема човек с изискано небце за дегустатор на качеството на плода. Задълбочени познания и опти се считали за необходимо предимство. Длъжността е безплатна, но включва и дегустация на всички ястия от менюто, което означава, че наетият щастливец всеки ден ще си тръгва от работа с пълен корем.
Слушател на пармезан бие питата с чук и по звука разбира дали е дефектна. Това е деликатна и високоплатена работа за хора с обострени сетива. Тъй като по време на зреенето на жълтото сирене в сърцевината му се образуват микропукнатини и места с втвърдявания поради кристализацията, служителят трябва да разбере дали сиренето се развива в правилна посока. За целта го удря с гумен чук и слуша внимателно звука, който издава пармезанът. Специалистите твърдят, че лесно се разбира дали в състава има нежелателни пукнатини или прекалени твърдости. Ако нещо не е наред, питата се разрязва и се дегустира, за да се избегнат следващи грешки.
Дегустаторът на сладолед не може да пропусне никаква информация за състава на десерта. Звучи невероято, но тези хора са като истински лаборатории. Те слагат хапка в устата си и мигновено отчитат какво е процентното съдържание на мазнини в сметаната, дали сладостта е балнсирана и в хармония ли са ароматите. Ако на етикета има пропусната съставка, дегустатурът веднага ще ви я посочи. Колкото и апетитно да звучи длъжността, придружена с немалка заплата, знайте, че тези сладоледени гении не поглъщат сладоледа след опитване, а го плюят.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Хонорар и подсигурени транспорт, хотел и напитки ще получи назначеният късметлия на работа като винопияч. виж още »
Бурканите със сухи съставки за кексове красят кухнята и помагат за забъркването на любимия сладкиш за минути. виж още »
Сладоледи с вкус на човешка кърма, чесън, месо и морски деликатеси изместват сметановия десерт от върха на търсенията. виж още »
КОМЕНТИРАЙ