190-метрова кървавица спонсорира сираци
40 литра кръв, 130 кг лук и 200 метра черва правят най-голямата кървавица в света.
Нов рекорд, който обаче не гонеше място в книгата на Гинес, а целеше да провокира човешката добродетел, бе отчетен днес в испанското градче Бургос. Появата на най-дългата кървавица в света предизвика еуфория в местни и туристи, които бяха свидетели на атрактивното й приготвяне.
В 200 метра телешки черва бе прибрана смес от 40 литра свинска кръв, 130 кг лук, 50 кг ориз, 7 кг подправки и 3 кг сол, за да се получи внушителният със 188-метрова дължина краен продукт. Гигантският колбас бе разделен на порции от по 30 см и в компанията на чаша наливна бира се продаваше благотворително по 1 евро, предназначено за испанска кампания на Червения кръст за деца сираци.
Похвално – на дървените пейки около мястото, където се приготви дългата къравица само за броени часове доброволци, благотворители и гладници успяха да накарат близо 190-метровия колбас да влезе в стомасите им. Някои дори повториха упражнението по 2 и 3 пъти, докато трайно заситиха глада си и поляха качестено останалите празнини в стомаха си с пиво.
От книгата с Рекордите на Гинес обявиха, че ще отчетат постижението, въпреки че не е кандидатствало да се нареди сред ексцентричните първенци, защото неговата хуманна цел е била най-важното ръководно чувство на организаторите. Предишната кървавица – рекордьор бе дълга 150 метра.
Все още тече спор между Полша и Германия коя страна е измислила ястието. Мнозина го обявяват за варварско или гнусно, защото по рецепта се прави със съсирена сурова животинска кръв. В различни части на света към червената течност се прибавя варен ориз, карантия, меса и подправки. Има хора, които ядат тази храна от субпродукти сурова и просто изсушена. Така се харесва предимно в северните страни, където е предпочитано мезе за водка. Според основните рецепти, кървавицата трябва да се надупчи с клечка за зъби и да се свари или пък да бъде изпечена подобно на карначета.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Грамадно тиквище, което тежи близо 100 кг, се превърна в атракция за малки и големи в кварталния плод-зеленчук на Люлин 10. виж още »
Тиква – чудовище се готви за Хелоуин в Рига. виж още »
България направи най-дългия шиш в света, но комисията на Гинес не успя да долети, за да отчете рекорда. виж още »
КОМЕНТИРАЙ