10 съвета за експлоатацията на плодове и зеленчуци
Махнете досадните семки от чушките като ги отмиете със струя течаща вода.
Лятото е сезонът на плодовете и зеленчуците, които в свежо състояние или преминали през термична обработка се превръщат в основа на вкусни манджи, богати салати и изкусителни десерти. Ето и няколко съвета как да улесните работата си с тях и да извадите максимума от вкусовите и визуалните им качества.
1. Ако панирате тиквички, по-добре ги нарежете на кръгчета, а не по дължина, защото ще пуснат по-малко вода в мазнината.
2. Ще нарежете меки плодове и зеленчуци в правилна форма, ако използвате конец за зъби или дебел шивашки конец.
3. Доматите ще се обелят по-лесно, ако ги пуснете за 10 секунди в кипяща вода, а след това бързо ги шокирате под течаща студена.
4. За да изтеглите горчивината на краставицата, отрежете двете й „дупета“ и я оставете да кисне за 20 мин. в студена вода.
5. Плодовете ще са по-сладки, ако вместо в хладилника, ги държите на стайна температура и преди косумация ги приберете за половин час да се охладят.
6. Пълнените зеленчуци със зърнени култури ще останат по свежи и с перфектно разварена плънка, ако кипнете зърната, преди да ги запържите. Така печивото ще се сготви по-бързо.
7. Ако искате да използвате пресни плодове за сладкиш, кипнете ги за няколко минути в минимално количество вода със захар и 1-2 с.л. нишесте. След това можете да разчитате, че ще имате прекрасен плодов крем за изискания си десерт.
8. Ще изчистите по лесно семките от чушките, ако ги отмиете с вода. Ако не ви трябва зеленчукът в свежо състояние (ще го използвате за печене), по добре използвайте силата на топлата струя.
9. Ако по откъснатите плодове от градината има черни петна (в индустриалните стоки този случай е почти невъзможен заради пестицидите), най-вероятно в тях се мушнало червейче или друг „плодояден“ вредител. Потопете плода във вода и изчакайте натрапникът да изплува.
10. Свежите копър, магданоз, целина и други билки ще останат в перфектно състояние, ако ги сложите в плитък съд с вода, потопени само в началото на стеблото и така ги приберете в хладилника.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Червени банани, черни домати, бели ягоди, непознат цитрус и питахия смайват с чудна визия и пленителен вкус. виж още »
Кога е по-добре да се хапват плодове и кога зеленуци? виж още »
По кое време е добре да се ядат плодове и можем ли да се нахраним само с тях? виж още »
КОМЕНТИРАЙ