Четирите основни темперамента си имат любим плод
Агресивният холерик обича кисели плодове, флегматикът се радва на сладост, а меланхоликът си хапва малки червени плодчета.
Гръцкият лекар Хипократ, считан за основоположник на медицината, е създател и на движещата в психологията идея за темперамента. Древният грък пише, че на планетата ръководни са четири стихии - огън, вода, земя и въздух. Във всеки човек движещ е един от елементите, който определя типа поведение, мислене, начин на възприемане на света. Така Хипократ успява да опише още 400 г . Пр. Хр. типовете човешки характер, като теорията му остава неоспоравана и до днес и служи за създаване на психопрофили. Дали човек е холерик, сангвиник, флегматик или меланхолик се определя след попълване на въпросник, където се търсят основни начини на действие и възприемане на факти и събития. Според италиански съвременни психолози обаче, темперамента може да бъде определен дори от любимите храни, та даже и от плодовете. Обещаваме, че ще ви запознаем и с основните хранителни вкусове на всеки характер, но в предсоящото лято, когато всеки набляга на плодовите изкушение, ще разгърнем идеята как характера и любимия плод се свързват.
Холерикът обича люти и стипчиви плодове. Постоянно менящото се настроение отговаря и на често променящ се вкус, който обаче се характеризира със своята сила. Повечето сладки дарове на природата, които се срещат през лятото на родна почва в България, не са по вкуса на холерика. Той би се зарадвал на лимони и грейпфрути, неузряло манго или папая в разцвета на зрелостта си. Ако познавате такъв тип човек, очаквайе, че може да направи скандал от нищото и често пъти пренебрегва чуждото мнение. В подобен момент не е препоръчително да спорите с него, а по-добре му дайте един цитрусов фреш и забравете за ситуацията, защото грантирано и той ще забрави.
Сангвиникът обича сладките и много полезни плодове. По-точно няма как да разберете какво обича сангвиника, защото той се храни с онези плодове, които са най-полезни. Със сигурност се възползва от незаменимите качества на ананаса, защото е интелигентен и знае, че бромелинът не може да се набави от друг плод. Пък и е вкусен. Същото важи за ябълките. Най-вероятно сангвиникът държи да си ги хапне с кората. Умее да съчетава полезно с приятно, така че няма да го видите да се насилва да пие лимонов сок или да дъвче сурова арония, въпреки количеството на витамин С в тях. Сангвиниците са хора с бодър дух и остър ум. Леко разсеяни, но винаги готови да се справят безупречно със задачите. Често за тях мисия е и здравословния начин на живот.
Флегматиците обичат големи сочни плодове. Като че ли бостанските изкушения като диня, пъпеш и тиква са най-сладки за тях. Те с удоволствие биха се насладили на сочна праскова или кайсия, изпълнена със сокове круша. Не се лъжете, че тези хора са бавни - това е само една от многото черти на темперамента, който по природа ги описва като най-правилно действените индивиди в екстремна ситуация. Те са отдадени на един занаят, който владеят до съвършенство. Често пъти дейността им е в сферата на изкуството. Умеят да се радват на всичко красиво, така че ако избирате плод за флегматик, по-добре се постарайте да изглежда красиво в чинията при поднасяне.
Меланхолиците харесват дребни плодове в червената гама. За тях ягоди, череши и малини са истински носител на наслада, а често пъти и на тема за размисъл. Тези хора могат да ядат купичка с боровинки, като разглеждат всяка една от тях и през това време рецитират стихове на ум. И тук общественото мнение е грешно, приемайки, че това са отпуснати хора, склонни към самоубийство. Въобще не е вярно - те просто се наслаждават по собствен начин на света. Вярно е обаче, че докато изпитват наслата, се нуждаят да са сами. Затова, ако сервирате плодове на меланхолик, оставете го на мира да се порадва на вкуса им.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Предпочитаните плодове и зеленчуци в ястията издават човешкия темперамент. виж още »
Любителите на малини се отдават на творчество, а харесващите банани разбиват сърцата. виж още »
Веселяците си хапват фусили, а себелюбците - талятели. виж още »
КОМЕНТИРАЙ