Семена от чиа – новата модерна суперхрана
Във вълшебните зрънца се съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото в боровинките.
Нова мания по здравословното и природосъобразно хранене лансира в последните години на българския пазар един полезен и непознат за кулинарните ни рецепти продукт – семена от чиа. Те са предпочитани заради богатството на белтъчини, енергия и антиоксиданти, както и способността им да намалят нивото на кръвната захар, да понижават холестерола и да изчистват мазнините. И ако преди 2-3 години вълшебните семена се продаваха само в био магазини, днес могат да бъдат открити както онлайн, така и на щандовете със зърнени храни или ядки. Проучване на kulinarno.bg показа, че обявените за суперхрана полезни зрънца не са по джоба на всеки, защото 1 кг. от тях струва около 40 лв. Продават се и в разфасовки по 500 г., които можете да си купите за 21 лв. И тук естественият въпрос е – заслужава ли си да отделим толкова средства за чиа и с какво тя си е заслужила да бъде в редиците на най-полезните храни на света.
С родина Южна Америка това растение е било основна част от менюто на маите и ацтеките, особено когато са предприемали военни походи. Под името чиа (някъде го изписват и чия, което също е правилно) са обединени видовете салвия. Предствлява многогодишно растение с височина около метър и сравнително едри лилави или бели цветове. Стръкчетата формират гроздове, в които и се намират ценните, в миналото дори повече от злато, семена.
Богати на лесно разградима енергия, те давали сила на войните, а фактът, че се съхраняват за дълго време, без да грънясват, ги прави предпочитана храна по време на походи. Лъжица – две, добавени в салата, супа или основно ястие почти не променя вкуса му, но семенцата бързо се подуват и засищат изключително много.
Чиата е богата на натрий, калий, фосфор, манган и цинк – елементи, които се грижат за здравината на костната и кръвоносната система, косата, кожата, зъбите и ноктите. Доказано е, че малките зрънца съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото боровинките; съдържанието на омега мастни киселини ги нарежда почти на равно с филето от сьомга. Добре е да знаем, че чиата съдържа и повече протеин отколкото голяма част от зърнените култури, но същевременно в нея няма глутен, което я прави подходяща храна за хората с алергична непоносимост към съставката.
Зрънцата са подходящи за трениращи, тъй като зареждат тялото със сила и енергия. Ако сте на диета за смъкване на килограми и изчистване на мазнините, това е вашата добавка. Само една лъжичка от вълшебните семена в киселото или прясното мляко ще ви засити, като същевременно ще атакува подкожните мастни депа и ще работи върху разграждането им. В 100 г чиа се съдържат 486 Ккал., като 276 Ккал., от тях са от мазнини. Процентът на холестерола е 0%, така че храната е полезна за хипертоници и хора с високо кръвно налягане.
Ако още се двоумите дали да включите тази суперхрана в дневното си меню и високата й цена накланя везните към отрицание, знайте, че на ден ви е нужно не повече от 1-2 с.л. чиа, за да можете да се наслаждавате на букета от полезни действия върху тялото ви. Помислете си хубаво!
За още информация и съвети - вижте ТУК!
ПОДОБНИ СТАТИИ
Диетична напитка с кисната чиа, лимонов сок и краставица помага за свалянето на килограм, горенето на мазнини, понижаването на холестерола и изчистван виж още »
Кои храни трябва да се накисват във вода, за да станат още по-полезни и лесно смилаеми? виж още »
Напитка от набъбнала чиа дава енергия, засища и убива глада за сладкиши щом се приеме сутрин вместо закуска. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ