Яйце от въглен бори миризмата в хладилника
Иновативно псевдояйце и бабини методи за свеж аромат в хладилника
Справянето с лошата миризма в хладилника е проблем в много домакинства и често отнема от ценното време за прекарване със семейството. Дори и да няма развалени продукти или силни на аромат храни, в хладилника се развъждат микроорганизми, които са главните виновници за неприятния полъх при отваряне на вратичката. Честото миене е най-доброто решение, но понягога се налага буквално през ден да поим гъбата с разтворена във вода сода бикарбонат и да търкаме стените и рафтовете. От своя страна честото продължително отваряне на хладилника разваля самия електроуред, затова ни е нужна друга хитрина, с която да преборим досадното ароматче.
В началото на месеца в Амазон се появи яйце, което попива органичната смрад в хладилника. То е направено от въглен, но визията му имитира истински кокоши продукт. Псевдо яйцето се поставя при истинските си събратя и оттам „смуче“ миризмите. Ефектът му трае около 2 седмици, а с намалена ефективност може да издържи още месец, обясняват производителите. Цената на кутия от 4 въгленови яйца е 32 долара, която обаче е доста солена сума за продукт, който не се яде.
Като негов заместител се явяват бабешките методи за гонене на смрад от хладилника. В миналото, когато за съществуването на Амазон не се е и подозирало, нашите баби пак са използвали въглен. Те прибирали охладената главница в надупчен найлонов плик и я слагали в хладилника. Тази техника действа безотказно един месец и струва бая по-малко.
Содата бори неприятната миризма. За целта в малка купичка просто си изсипете пакетче сода бикарбонат и застраховайте приятния аромат за седмица. Със сода е добре да се мият всички домакински уреди, защото тя едновременно чисти мазнините и изсмуква миризмите. В чистещата смес можете да добавите и малко оцет, за още по-блестящ ефект.
Резен лимон също помага в улова на лошия мирис. Минусът на тази техника е, че трябва да сменяте лимоновото кръгче на два-три дни, но то пак ще ви спаси от прекалено честото миене на хладилник. Вместо него можете да опитате с кората на цитрусов плод, който сте изяли. Портокал или мандарина ще погълне част от лошата миризма, заменяйки я с приятен плодов нюанс.
Купичката с намокрен ориз е ефикасен и позабравен трик. Ако го правите, знайте, че е добре оризът да е максимално разстлан. Можете да го сложите в капачка от буркан, като единствено ще трябва да наблюдавате кога ще започнат неговите процеси на разваляне. Все пак той е в хладилника, за да ви спаси от мризмата, а не да я засили.
Помнете, че яйцата също дърпат миризми, защото черупката им е съставена от микропори. Ако имате неприятен аромат в хладилника, нищо чудно варените и суровите ви яйца така да го попият, че да станат негодни за ядене. Затова НИКОГА НЕ ДРЪЖТЕ ЯЙЦА В ХЛАДИЛНИКА БЛИЗО ДО ЛУК ИЛИ МАНДЖИ БЕЗ КАПАК.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как да освободя място в хлядилника и фризера? Разумно и практично подреждане на продуктите в хладилника. виж още »
Температура под 13 градуса възпрепятства активността на ензим, допринасящ за добрия вкус на доматите. виж още »
Бактерийте от съдомиялната машина могат да предизвикат инфекциозни заболявания при хора с по-нисък имунитет. виж още »
КОМЕНТИРАЙ