Четирите основни типа зехтин според производството
Каква е разликата между обикновения зехтин, зехтина Virgin и Extra virgin и кой зехтин е най-добър?
Зехтинът е по-полезен от олиото, но високата му цена, както и промяната на качествата му след нагряване над 216 градуса го прави непълноценен заместител на широко използваната у нас слънчогледова мазнина, която е и една от основните стоки в потребителската кошница на българина. Националната ни кухня, завещана от предците, не включва зехтин, но олио се слага в почти всички емблематични рецепти – баница, шкембе чорба, гювеч, пържени кюфтета, мекици, дори когато печем свинско с картофи, бабите са ни учили „да ливнем малко мазнинка“. Ами салатите от едно време – в някои от тях отсъства традиционната подправка оцет, но олио – винаги се слага.
В последните години множество проучвания от цял свят доказват колко е вредна консумацията на олио, излязла от минималните граници на нормалното, но българинът сякаш е свикнал на вкоренената му от години традиция и все още не обръща внимание на здравето си дотолкова, че да замени слънчогледовата мазнина с по-здравословна алтернатива.
От скоро обаче се наблюдава завишено търсене на зехтин в България, като статистиката сочи, че през 2011 г. консумацията на зехтин на глава от населението е скочила десеторно за десет години, като сега годишно се падат по 200 мл на човек в сравнение с 2001 г., когато са били едва 20 мл. Явно „зехтинената кампания“ има ефект, но все още недостатъчен, че да гарантира драстичното повишаване в здравословния начин на хранене на нацията, от която всеки за година „изгълтва“ по 5 литра олио.
Увеличеното търсене на зехтин логично повишава и вноса на продукта, който днес на щандовете в по-големите хранителни магазини се появява в десетки разновидности, опаковки и имена. Най-често в България зехтин се използва за овкусяване на салати и рибни ястия, където маслинения екстракт се употребява непреминал термична обработка. Дали заради по-доброти си вкусови качества или от здравословни съображения, нашенецът се съгласява да плати тройно за мазнина, но идва и въпросът – кой зехтин да избера от огромния репертоар в магазина.
Затова ние от kulinarno.bg ще ви обясним каква е разликата между отделните видове маслинена мазнина и коя от тях е най-добре да изберете, ако наистина искате да сипете в салата си няколко капки здраве.
Четирите основни типа зехтин са Extra virgin olive oil, Virgin olive oil, Olive oil и Pure olive oil. Всички те се правят по установена технология от маслини, но процесът на достигане до мазнината е различен и някои от тях са вторични продукти, лишени в голяма степен от полезните си качества.
1. Extra virgin olive oil е най-добрата маслинена мазнина, която можете да си купите. Произвежда се чрез процес на студено пресоване, който успява да запази целия потенциал от полезни вещества на плода. Зехтинът е изключително полезен и се усвоява изцяло от организма.
2. Virgin olive oil – След като от маслините бъде извлечен Extra virgin, остатъчният продукт преминава през второ студено пресоване, което води до появата на този зехтин. В него все още има здравословни ингредиенти, които обаче са по-малко. Вкусът също е различен, но поне зехтинът се извлича без употребата на химикали и вредни добавки.
3. Olive oil също се прави от отпадъчни компоненти на Extra virgin, но тук се запазват още по-малко от здравословните съставки. Плюсът на тази мазнина е, че не се добавят химични катализатори и други вещества, които тялото не би желало да приема.
4. Pure olive oil е най-ниския клас, в който вече се използват химикали и въпреки че отново преминава през процес на студено пресоване, съдържа много малко полезни компоненти. Начинът му на извличане обаче не претендира да бъде здравословен.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Къде хранителната индустрия влага най-много хидрогенирани палмови мазнини и кои храни да не си купуваме в приготвен вариант? виж още »
Може ли да се пържи здравословно и как да направим пържените храни по-полезни? виж още »
Хляб с щурци радва потребителите с полезен протеинов заряд. виж още »
КОМЕНТИРАЙ