Цени на най-купуваните риби за Никулден
Средната цена на шарана за килограм покрай Никулден скача на 6,50 лв.
Наближава Никулден – празник, който повечето български семействат честват, като традиционно на трапезата се настанява вкусна риба. В естеството на родната традиция, позната от поскъпването на яйцата за Великден, свинското месо – за Коледа, агнешкото – покрай Гергьовден, така и стойността на рибата се покачва и особено на най-популярната за този ден – шарана. Малцина се сещат да си купят сладководния плувец през друго време от годината, когато той на много места е 6.00 лв за килограм живо тегло, но в наближаващите дни хиляди шарани ще бъдат продадени и то на по-висока цена, за да потвърдят търговците още веднъж максимата, че „Ден година храни“.
Затова ние от kulinarno.bg направихме за вас справка коя риба на каква цена ще можете да си намерите за празника, разбира се, ако вече не сте проявили благоразумието да се запасите предварително. Средно скокът в цената е между 10% и 15% в зависимост от екзотичността на продукта и страната, от която се внася. Роля в ценнобразуването играе също въпросът дали рибата е прясна или ако е замразена, дали може да се определи през опаковката и по вида приблизителния престой в камера и хранителната верига след улова. (Вижте как да познаете дали рибата е прясна)
Впечатление прави също така извода, че българските шарани, които са в пъти повече като количество от вносните са и в пъти по евтини, а най-скъпия техен представител, на който екип на kulinarno.bg се натъкна, е уловен в Аржентина. При другата много купувана риба – сьомгата стойността варира спрямо факта дали е отглеждана в рибарник или е уловена в течащи води, където е плувала на свобода. (Вижте защо развъдниковата сьомга е вредна.)
Стойностите са сверени в столичен магазин за риба и рибни продукти, като единствено за шараните се отнасят за живо тегло, а при другите им „братя“ става въпрос за замразен или охладен вариант.
- Шаран – 6,50-6,80 лв./кг
- Толстолоб филе – 6,00 лв./кг
- Сьомга филе – 20 лв./кг
- Сьомга филе без кожа – 28,00 лв./кг
- Сьомга котлет – 25,00 лв./кг
- Риба тон филе – 30 лв./кг
- Речна пъстърва – 12,00 лв.кг
- Филе от акула – 10,00 лв./кг
- Скумрия цяла – 5,50 лв.кг
- Пангасиус филе – 12 лв./кг
- Хек филе – 8,00 лв/кг
- Риба треска – 12,00 лв./кг
- Меро филе – 25,00-30,00 лв./кг
- Котлет от риба меч – 11,50 лв./кг
ПОДОБНИ СТАТИИ
Масовите храни за българина ще поскъпнат най-малко. виж още »
Каква риба да сложим на трапезата на Никулден - дали традиционен шаран, нещо пържено и лесно или пък да заложим на здравословните морски и речни обита виж още »
Един разказ с главен герой – негово величество шаранът и посрещането на гост за Никулден. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ