Трикове при готвене в гювечета
Пазете съда от рязка термична смяна и помнете, че силно попива аромати.
Когато очите се зарадват на снега, а семейството се събере на зимната трапеза, няма по-хубаво от храна, изпечена в домашно гювече и поднесена с домашен хляб и чаша вино. Тази българска идилия пленява кулинарните мечти на поколения нашени. Но добрата домакиня трябва да знае как да поддържа земните съдове, за да служат в приготвянето на вкусна храна години наред. Ето няколко хитринки при готвенето в пръслен гювеч.
Гювечите се пръскат при рязка смяна на температурата. Всички са чували, че съдът ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се поставя в студена фурна, но малцина знаят, че изваждането също не бива да е шоково. Затова между плота и гювеча се слага дървена дъска. В противен случай дъното на съда може да се отчупи заради по-ниската температура. Трябва да се прояви и внимание при вдигането на капака. Нека не е непосредствено след изваждане от фурната – 3-4 минути за темпериране са достатъчни.
Гювечетата силно попиват миризми. А в тях често се готвят ястия с лук, чесън и подправки. Нормално е да се задържат в порестата им текстура. Затова веднага след като приключите с употребата на съда, е добре да го накиснете с топла вода, в която сте сипали 1-2 с.л. оцет. Той ще издърпа миризмата. Не използвайте силно ароматизирани почистващи препарати и гелове за премахване на загаряния. Вместо това прибегнете до содата като абразия.
Правилно затваряне на гювечета. Често между капака и съда остава луфт. Можете да го запълните като замесите твърдо тесто от брашно и вода, което да играе ролята на лепило. Ако пък нямате похлупак, заместете го с алуминиево фолио. И никога не пълнете гювеча до горе – почти сигурно е, че ще се разтече, защото обемът на продуктите, готвени по този метод, се увеличава. Предвидете си максимално пълнене поне 1 пръст под обозначената резка. Ако прецените, че има риск от разтичане, сложете гювечетата в тавичка. Температурата няма да се разпределя така добре, но поне после няма да се наложи да миете цялата печка.
Време за готвене в гювече. Тези съдове гарантират, че няма да изгорите храната, защото защитават продуктие в собствените им сосове. Но все пак имайте предвид, че слагате гювечето в студена фурна. Това донякъде се компенсира с изваждането, защото съдът натрупва доста топлина и термичната обработка може да продължи до 10 минути след вадене от печката.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Правила за сотиране или как се правят ястия соте? виж още »
Внимавайте със стъклените съдове, използвайте везна вместо чаши за мерене и се пазете от набезите на бекона! виж още »
Как да превърнем гъбите от хранителен продукт в здравословно меню? виж още »
КОМЕНТИРАЙ