Трикове за идеалното руло от кайма - Руло Стефани
Как се прави Руло Стефани и трикове за готвене на Руло Стефани, за да е максимално красиво, вкусно и лесно за направа?
Кой не е хапвал Руло Стефани? Едно го обожават, на други навява спомени от училищната столова или някое избледняващо в спомените соцпарти. Макар и да е традиционна храна в България, приготвяна между 70-те и 90-те години на миналия век, все още в Европа месните рула са тачено ястие, а модерната кулинария ги развива в нови аспекти, за да задоволят небцето и очите дори и на по-претенциозните гастрономи. Ето защо си заслужава да оставите кулинарните си спомени за Руло Стефани в миналото и да се отдадете на тенденцията в направата на рула от кайма. А ние от kulinarno.bg ще ви дадем безценни съвети за готвене на най-вкусното Руло Стефани.
История на Руло Стефани. Все пак е добре да имаме малко обща култура за ястието, което ще се готви в домашната кухня. За съжаление то си няма рождена дата, а рецепти за руло от кайма с плънка от варени яйца и зеленчуци се появяват в края на XVII век в европейски готварски книги. С името Стефания го наричат първоначално в Унгария, а според рецептата то се прави с цели варени яйца, подредени във вътрешността му. Така при разрязване се вижда красиво оформеното яйце и храната е особено естетична. Добавките от зеленчуци се появяват по-късно, а рецептата пристига в България между 1924-1933 година. Тогава по родните земи Руло Стефани се среща и сервира под името „фалшив заек“ и „ролад“.
Каква кайма се използва за Руло Стефани? По традиция се залага на смляно телешко месо, но за балканския вкус е по-добре да се използва кайма смес, защото свинското придава мазнина и профирност на ястието. Не е проблем, ако добавите директно смляна сланина, за да е още по-сочно. Ако пък заложите изцяло на свинско, знайте, че по време на печене рулото ще намали обема си, защото месото отделя повече мазнина и вода.
Подправки за Руло Стефани. Освен традиционните сол и пипер, можете да добавите лук и чесън на прах. В прахообразен вид те попиват по-лесно и не развалят текстурата на рулото. С наситнените лук и чесън има риск от по-лесно разкъсване. Овкусяването е въпрос на лични предпочитания. В някои рецепти се прибавя сух босилек или риган, други залагат на мащерка, кимион или червен пипер. При желание можете да опикантите с лют пипер.
Плънка за Руло Стефани. Освен задължителните варени яйца, можете да сложите още моркови, кисели краставички, кашкавал, грах, гъби и дори наденички или слайсове бекон. Важно е да не прекалявате с плънката, защото рулото може да стане твърде голямо и да не се завие правилно. Освен това режете на еднакви жулиени продуктите, за да постигнете равномерност. Яйцата слагайте цели или разрязани на половинки, а гъбите – наситнявайте.
Как се завива Руло Стефани? Сложете лист стреч фолио или хартия за печене върху рогозка или голяма хавлиена кърпа, така че да се застъпва и от долната страна на избраната подложка. Следва да намажете фолиото с малко олио и да поръсите с галета. После разпределете каймата на пласт отгоре. След това на няколко сантиметра от единия край подредете прегледно избраната от вас плънка по цялата дължина, като оставите 2-3 см. в двата края. С помощта на основата завийте хубаво, а след това вземете само образувалия се бонбон със стреч фолиото и изтъркаляйте на твърд плот още няколко пъти. Така всичко ще се намести идеално. После внимателно можете да разгърнете фолиото. Поставете рулото в голямата тава за фурна, като предварително я покриете с алуминиево или хартиено фолио за по-лесно отлепване след изпичане и лесно измиване на съда от готвенето.
Коричка на Руло Стефани. Тук имате много варианти, като класиката е да разбиете яйчен белтък и да намажете с него рулото отвън. Така соковете на месото ще се задържат вътре в мръвката, а и тя се втвърдява отвън и рискът от разпадане намалява. Можете да поръсите с галета за хрупкавост или да направите глазура като намажете с кетчуп. В някои модерни рецепти след кетчупа се поръсва с кафява захар или доматеното пюре се разбива директно с мед. Ако искате рулото ви да има по-вълча визия, покрийте го с ленти бекон. Ако пък сте се спрели на кашкавалена коричка, поръсете с рендосания кашкавал или положете тънки слайсове кашкавал върху рулото малко преди термичната обработка да приключи. Така няма да изгори и да придаде неприятен горчив вкус.
Ако вече сте решили да направите свое Руло Стефани, за да посрещнете гости, да зарадвате семейството, да изпитате кулинарните си способности или просто да се поглезите с красива и вкусна домашно приготвена храна, можете да използвате някоя от нашите РЕЦЕПТИ ЗА РУЛО СТЕФАНИ И РУЛО ОТ КАЙМА като я обогатите по желания от вас начин, за да гарантирате нейното съвършенство.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Трикове за замесване на кайма за кюфтета, за да бъдат те неустоимо вкусни и с идеална форма. виж още »
Ексцентрични и практични приложения на хартиеното фолио за печене. виж още »
Как се готвят различните сортове картофи и кои картофи са подходящи за пържене, печене и варене. виж още »
КОМЕНТИРАЙ