Нови ястия с остатъчните храни от празниците
Останалите храни от трапезата на Коледа и Нова година могат да се превърнат в нови вкусни домашни гозби.
Тирадата от зимни празници приключи, а след нея остава пълен хладилник с недоядени продукти. В множество тави, тенджери и касероли се намират по порция мръвки, ориз, картофи и други гозби. Те не са достатъчни, за да нахранят цялото семейство, а сядането на обща трапеза с различно съдържание на чиниите и то от вече ядени гозби, не е приятно. Затова ще дадем идеи как да възродите в нови манджи остатъците. Така хем ще имате вкусно основно, хем няма да ви се налага да изхвърляте храна и всички в домакинството ще хапвате заедно едно и също. Ето какво можете да направите с остатъците от хляб, месо, ориз и картофи, които се използват най-често по празниците.
1. Сгответе месна манджа със сос. Пилешко, свинско, наденица, дори сухи колбаси – можете да вложите всичко заедно в апетитна гозба в сметанов или доматен сос или със соев сос и азиатски акцент. Почистете месото от кокалите (ако има такива). Накъсайте на парченца. Колбасите нарежете на малки кубчета. Ако ще правите по азиатски, сипете 125 мл соев сос в голям тиган, налейте 100 мл вода и пресирайте 2-3 скилидки чесън. Поръсете 2 с.л. царевично нишесте и бъркайте на умерен огън докато се получи сравнително гъст лепкав тъмен сос. Изсипете месото в него и бъркайте няколко минути. После извадете в отделен съд и по желание поръсете със семена бял сусам. Ако пък сте се спрели на сметанов или доматен вариант, запържете в тигана наситнен лук с чесън, добавете мръвките и бъркайте няколко минути, като овкусите по желание с подправки. После залейте с доматено пюре и малко вода или пък използвайте млечна готварска незаквасена сметана сметана. За сгъстяване на соса можете да добавите 1 с.л. брашно или царевично нишесте, размито в малко вода. Оставете да къкри до желаната гъстота и сервирайте.
Ето и рецепта за домашна пилешка каша, ако случайно ви е останало месце от печено пиле
2. Превърнете остатъчния ориз в идеална гарнитура. Тъй като вече е бил сготвен веднъж, необходимо му е още съвсем малко, за да се възроди. Наситнете си лук и моркови и ги запържете в малко мазнина. Чукнете отгоре 2-3 яйца и ги разбийте на влакна с шпатула. По желание добавете царевица или грах от консерва. Щом яйцата са станали твърди, вкарайте и ориза. Ако харесвате ориз със зеленчуци по китайски, можете да добавите наситнено зеле. Бъркайте докато ястието стане пръхкаво, зрънцата се разделят и се смесят добре с останалите компоненти. По желание покапете със соев сос или оставете да се напои в някои от сосовете от точка 1, ако сте сготвили месото със сос.
3. Остатъчните картофи превърнете в крем супа. Картофите се готвят с повече подправки и добавки, а понякога и в компанията на месо, бира, гъби или зеленчуци. Но ако ви е останала само една порция от тях след празниците, по-добре ги прехвърлете в тенджера и залейте с мляко. Добавете масло и кипнете. Ръснете още сол и други подправки по желание, а след това пюрирайте. Така ще получите 4 порции крем супа, която хем засища, хем не натоварва излишно стомаха.
Рецепта за домашна крем супа от картофи
4. Направете хлебен пудинг от стария хляб. Грях е да се изхвърля храна, особено хляб, затова можете да му вдъхнете нов живот. По желание го направете в солен или сладък вариант с някоя рецепта за хлебен пудинг. За 200 грама хляб комбинация кора и среда използвайте 150 мл мляко и 2 яйца. Накъсайте хляба на парченца в малка тавичка, за да има печивото височина. Разбийте яйцата, сипете млякото и тук вече трябва да решите сладък или солен хлебен пай желаете. За сладък можете да добавите парчета шоколад, ядки, сушени плодове и канела в млечната смес. Задължително ръснете и захар. В соления можете да добавите наситнени колбаси, задушени зеленчуци, пресни билки, рендосани и натрошени сирена. Залейте хляба със сместа и разбъркайте. А след това запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на апетитна коричка на ястието.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Еднодневна детоксикираща интервална диета помага за премахване на бързо качените килограми и пречиства организма между хранителните празнични маратони виж още »
Салата, пай или вкусна яхнийка „връщат живота“ на печеното агънце. виж още »
Пет правила, с които да изчистим хладилника и да махнем бързо качените килца от Великденския гуляй. виж още »
КОМЕНТИРАЙ