Марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ завладя България
Промоцията на марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ практически обхваща цяла България.
Една от най-нови марки на българския кулинарен пазар е „Кажи сирене! Балканско сирене“. Тя се появи като резултат от дейността на четири български и четири румънски местни инициативни групи, които реализират едноименния международен проект. Водещ партньор на проекта е МИГ „Раковски“, а останалите партньори са МИГ „Сливница – Драгоман“, МИГ „Балчик - Генерал Тошево“ и МИГ „Троян, Априлци, Угърчин“ и румънските МИГ „Напока Поролисум“, МИГ „Асоциация Текучи“, МИГ „Лидер Бистрица Насауд“ и МИГ Асоциация “Микрорегион Вайлор Крисурилор Алб ши Негру”. Проектното предложение включва съвместни дейности по проучване и документация на балканските сирена, избиране на сирена-посланици и изготвяне на маркетингова кампания за тяхното промотиране, както и местни дейности, извършвани на територията на всяка местна инициативна група – партньор по проекта.
Промоцията на марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ практически обхваща цяла България.
Екипът на МИГ „Раковски“, експерти по проекта и местни производители на сирене и млечни продукти взеха участие в първия по рода си Фестивал на сиренето на територията на Община Раковски в изпълнение на проект „Кажи сирене! Балканско сирене“, съгласно подписан административен договор № РД 50-73 от 02.04.2021 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР 2014-2020 г.
Фестивалът бе официално открит от Рангел Матански – председател на Общински съвет - Раковски, Татяна Бакова – заместник-кмет на община Раковски, и Мария Гиева – изпълнителен директор на Сдружение „Местна инициативна група Раковски“. С началото на фестивала бе даден старт на изложението, в което взеха участие производители на сирене и млечни продукти от територията на община Раковски и страната като Ферма „Ваневи“ и Ферма „Йовчеви“, които са добре познати местни производители. Те отново зарадваха гостите на събитието с дегустация на невероятно вкусните си сирена и кашкавали, представиха и част от останалите си продукти - кисело мляко, цедено мляко и извара. Присъстващите имаха удоволствието да опитат сирене, произведено от биволско мляко, както и биологично чисти продукти от планински региони, но също и продукцията на Тракийски университет – Стара Загора, които зарадваха местните жители с дегустация на сирене и кашкавал още преди официалното им пускане в търговската мрежа. Атракция предизвикаха демонстрация за традиционно ръчно избиване на масло в бурилка и дегустация на масло и мътеница, организирани от представителна група от с. Момчиловци, както и приготвяне на ръчен кашкавал и сирене от биволско мляко, представено от Заралийска занаятчийска работилница.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха певчевски и танцови състави от читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1908“ - гр. Раковски, читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1929“ - с. Шишманци и самодейни състави от цялата страна. Беше излъчена и първата част от видеофилм за популяризиране на сиренето и дейностите по проекта.
На хепънинг в Балчик представиха марката „Кажи сирене! Балканско сирене!” Уникални сирена, създадени от малки производители на млечни продукти на територията на Местната инициативна група (МИГ) „Балчик – Генерал Тошево”, бяха представени в Балчик на хепънинг, който носи името на проекта„Кажи сирене! Балканско сирене!” и се проведе на 2 септември м.г.
Целта на проекта е да изследва и документира балканските сирена в региона, да постави фокус върху традиционното производство на сирене, да създава маршрути и определя сирена-посланици, да брандира и популяризира балканското сирене.
Сред гостите на хепънинга в Балчик бяха експертите Иван Симов и Борислав Асенов от Министерството на земеделието и храните, председателят на УС на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ и кмет на община Генерал Тошево Валентин Димитров, кметът на община Балчик Николай Ангелов, както и представители на партньорските Местни инициативни групи от страната и от Румъния, сред които и от водещата организация МИГ „Раковски“.
При представянето на проекта пред гостите Красен Русев, управител на сдружение „Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“, съобщи, че е направено проучване през периода януари-март 2022 г. на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“. Идентифицирани и описани са 12 ферми за кози, овце и крави. Осем от тях са малки семейни ферми, които са съхранили местните традиции за ръчно производство на сирене и кашкавал. Това, което ги обединява, е традиционният начин на отглеждане на животните, ползване паша в екологично чист регион и производство на сирене и кашкавал от 100% истинско мляко.
„Затова решихме да съберем производителите в един своеобразен празник, хепънинг, за да ги запознаем със собственици на ресторанти и магазини, които могат да разнообразят продукцията си“, поясни Красен Русев. Той уточни, че малките семейни ферми са включени в т.нар. „Маршрут на сиренето“ на територията на Балчик и Генерал Тошево.
За целите на проекта и брандирането на балканското сирене са определени т.нар. сирена-посланици. Това са малки семейни ферми, които са съхранили стари фамилни рецепти при производството на сирене и кашкавал. Те са включени в т.нар. „Маршрут на сиренето“ на територията на общините Балчик и Генерал Тошево. Неговата цел е да обедини местното културно и природно наследство с традиционното производство на сирене и кашкавал.
Първи международен фестивал на сиренето в град Сливница
Екипът на Местна инициативна група „Раковски“, експерти по проекта и членове на колективния върховен орган на сдружението взеха участие в Първия международен фестивал на сиренето в град Сливница, организиран от Местна инициативна група Сливница – Драгоман.
Фестивалът бе официално открит от Васко Стоилов – председател на УС на МИГ „Сливница – Драгоман“ и кмет на община Сливница, приветствени речи произнесоха и Стефан Спасов – началник отдел ВОМР в Министерство на земеделието, и Николина Цолова от областна администрация на Софийска област. С началото на фестивала бе даден старт на изложението, в което взеха участие 16 мандри от страната и чужбина, които представиха за дегустация свои продукти и споделиха модерни и разнообразни технологии за тяхното производство.
Територията на МИГ „Раковски“ отново бе достойно представена от „Ферма Ваневи“, чиито уникално вкусни и биологично чисти продукти – сирене, кашкавал, кисело и цедено мляко и масло предизвикаха истински фурор сред гостите, които им присъдиха чрез гласуване достойното трето място за любимци на публиката. Лично собственикът и производител Тодор Ванев прие почетния плакет и грамота и отговори на многобройните въпроси относно начина на производство на създалия сензация нов продукт на фермата – кисело мляко, произведено от млечни крави – порода „Жарсе“ с масленост 6%. Успехите на „Ферма Ваневи“ са изключително важни за всички участници в проектните дейности, както и за екипа на МИГ „Раковски“, защото напълно съответстват на основната цел на проекта - окуражаване и насърчаване на традиционните и непромишлени сирена, инвестиране в по-здравословно хранене, осигуряване на добър доход за производители и подпомагане и поддръжка на продуктивен сектор с успоредни възможности за туризъм и културни дейности.
Двудневен фестивал по международния проект: „Кажи сирене! Балканско сирене“ организира „Местна инициативна група „Троян, Априлци, Угърчин“. Той се проведе на 14 и 15 октомври 2022 г. в град Троян с участието на местни инициативни групи от българска страна и техните партньори от Румъния, Гърция и Молдова.
Фокусът на фестивала беше върху традиционното производство на млечни продукти от малки семейни ферми, които са съхранили уникални технологии за производство и стари фамилни рецепти. Местните продукти, които се произвеждат от малки мандри и лични стопанства, варират от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесни сирена. Те са уникални, редки и типични за отделните региони. Наричат ги скритото съкровище на Балканите, заради което се обединяват под единен бранд – „Кажи сирене! Балканско сирене“, и без да губят националната си идентичност, осигуряват достойни доходи на фермерите в региона.
Разликата между традиционните местни и промишлените сирена е именно в локалните микроорганизми, чрез които става ферментацията, което придава и специфичния вкус на различните млечни продукти. Точно тези уникални бактерии и технологии, запазени от векове, придават специалния „балкански вкус“, който ги различава от индустриалното производство.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Провокират ни да потърсим новата марка „Кажи сирене! Балканско сирене“ по Маршрута на сиренето на територията на МИГ виж още »
КОМЕНТИРАЙ