Кулинарният тест при дуела между Пецата и Дупинов в Hell's Kitchen 2
Кисело зеле с паве за цвят и зелева чорба с газирана вода бяха сред бисерите на бургаския главен готвач Петко.
„Не е лесно да си смотан“, е казал народът, а Петко и Даниел успяха да покажат най-силните си дарби в областта – да разсмиват аудиторията и да предизвикват шеф Ангелов да държи главата си с две ръце. И докато познанията на Филип от първия сезон можеха да смаят кулинарните книжни плъхове, то от 11 въпроса в първия куиз за сезон 2, реално се отговори на 2 и частично на 1. Но пък Кухнята на Ада се превърна в кухня на смеха, умело дирижирана от бургаския гларус. Ето и какви въпроси „изпотиха“ номинираните за напускане.
1. Ярето е малкото на?...
2. Какво е чукундур?
3. Кое растение в България е познато още като мятва?
4. Кой е основният елемент в арамеевата чорба?
5. В детската песничка „Зеленчуци който не яде“ кой седи в ъгъла и се смее?
6. В приказката „Дядо вади ряпа“ колко хора и животни участват в изваждането на зеленчука?
7. Какво е барабой?
8. Кое саксийно растение се използва като подправка за компоти?
9. Как още се нарича в България девисилът?
10. Под какво име е позната още целината в България?
11. Какво се слага в киселото зеле, за да се газира сокът му?
Ако имате съмнения – верните отговори ще откриете в края на материала. А сега е време да се посмеем и на грешните предположения на играчите. Все пак на чужд гръб и 100 тояги са малко. Та – според бургаския остър ум ярето е дете на агнето. Основният елемент в арамеевата супа е арамеевият бульон (което всъщност е вярно). За подсказка двата отбора изпяват песничката за зеленчуците, но Петко отново обърква кой зеленчук къде се намира. Дани пък нарежда първа във ваденето на ряпата една мечка. За индрише не са чували и двамата състезатели. Но най-весело е признанието на Пецата, че киселото зеле си прави винаги с добавка от царевица, лимон и паве, като павето придава жълтеникав нюанс на туршията. Ако пък случайно му потрябва газиран зелев сок, би добавил в бидона газирана вода. Шеф Ангелов заключва, че от Бургас крадат столичните жълти павета в името на киселото си зеле.
Ето и отговорите:
1. Козата
2. Червено цвекло
3. Джоджен
4. Сок от кисело зеле
5. Зелката
6. Шест
7. Картоф
8. Индрише
9. Лющян
10. Керевиз
11. Царевица
ПОДОБНИ СТАТИИ
Куиз тест за зеленчуци, плодове, подправки и… Индийска храна. виж още »
Кулинарен тест, тест за готвене и тест за обща култура в кулинарията. виж още »
Тестове с храна за проверка на кулинарни познания и готварска обща култура. виж още »
КОМЕНТИРАЙ