Кулинарен тест за сирена от шеф Виктор Ангелов
Проверете знанията си за сирената със сиренени въпроси от шеф Ангелов.
На финалната права от надпреварата в Hell's Kitchen 3 шеф Виктор Ангелов изправи в познавателно съревнование педагогичната Галя и италианският претендент за победата Реджеп. Тема на кулинарния тест е „сирена“, а победителят получава предимството да избере сиренената гозба, която ще сготви той и опонентът му. Двамата опоненти се състезават, отговаряйки върху бягаща пътека, като всяка грешка увеличава скоростта. И за да предполагат истински сиренени фенове, са „закичени“ с шапка с уши, опашка и муцунка на мишле. Ето и въпросите, за да проверите своите познания в областта на сирената. Отговорите ще намерите в края на материала.
1. В какъв контейнер българинът традиционно държи бялото саламурено сирене?
2. От какъв протеин се приготвя сиренето тофу?
3. От какво мляко се прави моцарелата?
4. Избройте 5 вида италианско сирене!
5. Избройте 5 традиционни български ястия със сирене!
6. Как се нарича предприятието, което превръща млякото в сирене и други млечни продукти?
7. Как се нарича най-известното българско сирене?
8. Коя страна е най-големият производител на сирене в света?
9. Как се образуват дупките в ементала?
10. Какво сирене използваме за паста Карбонара?
11. Българското зелено сирене от село Черни Вит е единственото плесенно сирене на Балканите. Как се получава зеленият му благороден мухал?
12. На какви витамини и минерали е богато сиренето?
13. Как се нарича най-известното холандско сирене?
Отговори:
1. Тенекия
2. Соя
3. Биволско
4. Пармезан, моцарела, рикота, маскарпоне, пекорино, горгонзола, грана падано, проволоне, качокавало, таледжио
5. Сирене по шопски, баница, пататник, миш-маш, бюрек, катък
6. Мандра
7. Бяло саламурено сирене
8. САЩ
9. При ферментацията
10. Пармезан
11. Като престоява в дървения съд „каче“
12. Витамини – С, В-6, В-12, А, D, Е и К. Минерали – калций, калий, фосфор, натрий, цинк, желязо
13. Гауда
ПОДОБНИ СТАТИИ
Тест за италиански храни и познания за италианската кухня. виж още »
Въпроси и отговори за най-популярните храни от световната кухня. виж още »
Шеф Ангелов връща в менюто шестте най-добри ястия за 150-ия юбилей на Hell’s kitchen България. виж още »
КОМЕНТИРАЙ