Начини да изберем прясна риба
Оглеждайте внимателно очите, перките и омазнаването на рибата, която си купувате.
Когато рибата е престояла, тя губи плътността на месото си, кашкава е, а свежият й вкус е отстъпил място на натрапчив рибен мирис. Едва ли някой от нас иска да яде или още по-лошо да приготви и за околните блюдо с такова месо. Неприятно е и когато за него дадем солидна сума, отделена за да блеснем с блюдо, което да гали сетивата, а в крайна сметка след цялото желание и усилия получим удар от невидима боксова ръкавица в областта на носа. Макар малките трикове, които продавачите на риба прилагат, за да изглежда стоката им като току-що уловена, вие можете да ги надхитрите, като се запасите с арсенал от познания как да изберете наистина пресни рибоци за вашата трапеза.
1. На принципа „рибата се вмирисва откъм главата“ първото нещо върху което трябва да се фокосирате е предната част на водния обитател. Погледнете очите – погледът трябва да е чист и да няма ципи или подобна на „перде“ нишка. Ако стоката не издържи на този тест, няма смисъл да прилагате цялата съвкупност от съвети, с които ще продължим.
2. Внимателно гледайте слузта. Първо вижте под хрилете – ако има прекалено наслагване на омазняване там, това означава, че е стара. Освен това цвета на месото под тях трябва да е ярък – червен. Ако е започнал да покафенява или сивее, това означава, че животното не е уловено скоро. Слузта по тялото трябва да е безцветна и в не много голямо количество. Плавниците и опашката трябва да са влажни, а не сухи. Ако е започнала да побелява, не поемайте излишни рискове.
3. Рибата се подува с времето. Както всяко животно, така и водните обитатели започватда се подуват след смъртта заради процесите на гниене в корема, които протичат, отделяйки газове. Така че ако рибата изглежда неестествено надебеляла, най-вероятно е имала достатъчно време или е била на неподходяща температура, за да се активизират процесите на разлагане.
4. Натиснете рибата с пръст. След това изчакайте формата й да се възстанови. Колкото по-бързо се върне в предишните си „габарити“, толкова по-скоро е уловена. Ако въобще не си направи труда да издуе вдлъбнатината, не си правете и вие усилие да я готвите. Провалът няма да е по ваша вина.
5. Няколко съвета и за замразената риба. Предпочитайте прясната пред нея, защото опаковането и заледяването са добър начин да се скрият всички гореописани симптоми за загуба на свежестта. Ще познаете, че „ви цакат със стара риба“, ако забележите по тялото й поява на жълти точки или цели жълтеникави петна.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как се готви соленоводна риба и трикове, които да гарантират вкусен резултат. виж още »
Освен много вкусно, месото на омарите е полезен мозъчен стимулант и силен афродизиак. виж още »
Анизакиозата, предавана от сурови морски деликатеси предизвиква силно гадене и треска. виж още »
КОМЕНТИРАЙ