Горещият шоколад активизира мозъка
Нов вид какаова терапия предпазва от деменция.
Учени от Харвърдския медицински колеж в Бостън направиха проучване за влиянието на течния шоколад върху човешкия мозък и по-точно на запомнянето и способността за възпроизвеждане и доказаха, че консумацията му е особено полезна за върастните хора, застрашени и страдащи от деменция.
В проучването са участвали 60 мъже и жени от САЩ, които нямат деменция, на средна възраст 73 години, пише в. „Дейли експрес“. В продължение на месец те трябвало да изпиват по две чаши от какаовата напитка всеки ден. Притокът на кръв в мозъка им бил изследван с ултразвук и се оказало, че в края на проучването се е увеличил средно с малко над 8%. При опитите за запаметяване също било регистрирано подобрение – възрастните хора значително повишили броя и количеството на запомнената информация, а времето за изникване на спомени спаднало от средно 167 секунди на 116 секунди.
След края на изследването екипът констатирал, че е добре всеки възрастен човек, който не би имал здравословни проблеми от консумацията на какао, да изпива по 1-2 чаши на ден от топлата напитка, защото тя ще поддържа мозъчната функция и активност на много по-високо ниво и ще гарантира по-качествено и по-бързо запаметяване на по-голям обем информация, както и по-бързото й възпроизвеждане. Учените смятат да разработят нов вид какаова терапия за възрастни хора и страдащи от деменция.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Ядки, натурален шоколад, сушени плодове и полезни мазнини засилват паметта и създават спокойствие преди изпитите. виж още »
Тъмните шоколади провокират вталяването, мозъчната дейност и поддържат в норми кръвното налягане. виж още »
Можем да повишим мозъчната си дейност и сложността на запаметяване с храни като грозде и стафиди, горски плодове, зелени листни зеленчуци, подправки и виж още »
КОМЕНТИРАЙ