Гомасио – японска подправка от сусам и сол
Азиатска подправка от печен сусам с морска сол радва небцето и се грижи за здравето.
Японската кухня все още е твърде екзотична за българския вкус, но щом стане въпрос за подправките на далечния Изток, една от най-емблематичните, но и малко познати на европееца, е гомасио (гомашио). Тя представлява микс от печени едра сол и сусам в съотношение 1:5 и радва с деликатна соленост и натрапчив ядков аромат.
За какво се използва гомасио? В японската кухня този микс влиза в състава на множество предястия, основни и салати. Прибавя се към водорасли, вариава за направата на дипове, овкусяването и мариноването на меса и риби, за поръска на зеленчуци. Европейците, сдобили се с гомасио, го слагат смело в пица, паста и сандвичи, за да придадат екзотика на вкуса им.
Как се прави гомасио у дома? Името на подправката идва от двете думи гома (сусам) и сио (сол). Използва се черен или пълнозърнест бял суров сусам и едра морска сол. 20 г сол се изсипва в тиган, слага се на силен огън и се бърка постоянно, докато на места се появи лека промяна на цвета. Изсипва се в чопър и се смила на не много фин прах докато е още вряла. Оставя се в чопъра, а сусамовото семе – 100 г, се изсипва в същия тиган, като огънят се намалява на умерен. Готви се и се бърка без допълнително намазняване докато ароматът му се разнесе из въздуха. След това се изсипва при солта и се смила за около 20 секунди на умерена степен. Готовата подправка се изсипва в керамичен съд докато се охлади добре, а после се съхранява в стъклен буркан с капак.
За какво е полезна подправката гомасио? В японския овкусител се съдържа богато количество желязо, цинк, мед, магнезий и калций. Богата е на витамини В1 и В6. Заздравява костите, поддържа еластичността на ставите, зъбната здравина. Грижи се за щитовидната жлеза и поддържа добро храносмилане. Предпазва от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Заради ниската си соленост, която все пак се улавя от небцето, в източната кухня е предпочитан заместител на солта за хора, страдащи от затлъстяване и високо кръвно.
Трябва ли да се внимава с количеството гомасио? Въпреки полезните качества на сусама и нерафинираната морска сол, препоръчителната доза за здрав възрастен човек е около1 ч.л. на ден. В подправката се съдържат фитати и оксилати, които пречат на усвояването на витамините, но в тези количества са практически безвредни. За хората, които чинно броят калориите си, трябва да се спомене, че в 100 г гомасио има около 560 калории.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Защо лютивината на японското уасаби се усеща по различен начин от тази на горчицата и пикантните храни и как се прави уасаби? виж още »
Как се прави домашна храна като купена от китайския ресторант, сервирана в японско заведение или приготвена в традиционния корейски стил? виж още »
Как се прави домашна шарена сол? Какво показва проверка на шарената сол в хранителната верига? виж още »
КОМЕНТИРАЙ