Бърза импровизация за неочаквани гости
Как да сготвя бързо, лесно и красиво ястие – шокиращ въпрос, който си задава всяка домакиня, когато чуе – „след малко ще наминем да се видим“.
Паника в кухнята настава всеки път, когато трябва да се представим като добри домакини пред гостите. Още по-лошо е, когато наред с липсата на идея какво да сготвим, разполагаме и с малко време. Тогава си проличават качества като импровизаторство, организираност и добра фантазия. През 2001 г. журналистът Ерик Шлосер издаде книга, в която описва лошите навици на американската кухня, но същевременно четивото се превърна и в наръчник за бързо готвене с основа fast food. Днес ние от kulinarno.bg ще ви разкрием няколко рецепти от страната на неограничените възможности, с които ще очаровате внезапно изненадалите ви гости. В забележка допълваме, че рецептите са леко побългарени, тъй като в нашите домакинства рядко има в запас желирани бонбони, маршмелоу, готови телешки бургери за сандвичи и редица още полуфабрикати с които голяма част от янките разполагат в дома си
1. Бързи пухкави банички с месо. Проверете в хладилника – всякакви салами и меса вършат работа, най-добре се получават с кренвирши. Трябва ви и бутер тесто или точени кори. Ако имате кашкавал – добре, ако ли не – става и без него. Включете фурната да загрее, а през това време, увийте във всеки лист или кора ½ кренвирш, нарязано на кубчета от другото месо и (ако разполагате) малко кашкавал и ги пуснете да се пекат за 20-25 мин. Приготвянето им ще ви отнеме не повече от 10 мин.
2. Филия със салата се превръща в изискан ордьовър. Ако събитията са упрели до кокал и след 10 мин. ще се почука на вратата ви, няколко филии хляб и всякаква салата на млечна основа ще ви бъдат в помощ. Ако нямате салата на млечна основа, заменете с пастет. Намажете на хляба, това с което разполагате. За да има изискан вид, нарежете филийте на кубчета и върху всяко от тях забийте по клечка за зъби. Поднесете.
3. Скоростен ордьовър за вино или сладък алкохол. Продукти от серия А – пъпеш, бяло грозде, бели череши, червени череши, всякакви маслини. Продукти от серия Б – сирене (най-добре синьо или моцарела, но и обикновено саламурено върши работа), кашкавал, прошуто, шунка. Всеки продукт от серия А се комбинира перфектно с всеки от серия Б, за да се превърнат в разкошно мезе. За по-представително, забодете по 2 еднакви от двете на клечка за зъби. Комбинирайте според вкусове, фантазия и наличност.
4. Приятели идват на бързо кафе. Тук най-добре ще е да ги посрещнете с курабийки. Ще извадите порция за целия си клас от гимназията като смесите 400 г брашно с 2 яйца и 250 г масло, разстопено за 20 сек. на микровълнова. Вече трябва да сте включили фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор. Към полученото твърдо тесто добавете 200 г захар, един пакет ванилова есенция или канела по избор. Сипвайте вода (може и мляко, ако имате), докато тестото започне да ви позволява да го чупите и оформяте. Накъсайте топченца, приплескайте ги между ръцете си и гразпределете да се пекат в две намазнени тави, без да се допират едно до друго. Времето за печене е 20 мин. Учудващо, но приготвянето отнема около 15 мин. Така че след малко повече от половин час ще имате най-практичното десертче за кафето.
5. Гостите ще почукат ей сега и няма да остават за дълго. Това е ситуация, в която попадаме доста често. В повечето хладилници има кисело мляко или йогурт, а в повечето долапи – сладко или мед. Сложете на дъното на купичка или стъклена чаша от сладкото/меда, после залейте с кисело мляко. Тук тънкият момент е да заравните само най-отгоре течността с лъжица. После вземете цедка, сипете в нея малко канела на прах и тупнете по нея с ръка. В съда ще попаднат прашинки, така че десертът ви вече има украса. За пълно съвършенство можете да боднете от едната страна бисквитка или плод.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Какво да сготвя с пилето от промоцията в супермаркета? виж още »
Филия хляб ще изсмуче загорялата храна от дъното на тавата, а картофът и ябълката ще скрият, че сте пресолили ястието. виж още »
Съвети как да изгоним лошата миризма от хладилника и как да спасим картофите от прорастване. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ