Яйчени ястия на микровълнова – бързо и здравословно
Как се готвят яйца в микровълнова фурна и може ли да се направи поширано яйце в микровълновата?
Микровълновата фурна е уред, анатемосан в професионалната кухня, защото обработката на продуктите, която се случва под действието на тези вълни не позволява изискано изкусуряване на ястието. Но пък за заети домакини, заклети самотници и хора, които предпочитат да хапнат набързо нещо домашно, вместо да тичат към кварталната дюнерджийница, върши идеална работа. Оказва се, че могат да се готвят айца на микровълнова и то по няколко начина. А на финала, за завист на професионалните готвачи, храната е сервирана след 5 минути и определено става за ядене. Затова днес ще ви представим няколко начина за готвене на яйце на микровълнова фурна.
1. Печени яйца на микровълнова. Това е най-простият вариант. Чукнете яйцето в подходяща чиния. Цепнете леко с върха на ножа жълтъка. Така няма да експлодира докато се пече. По желание поръсете със сол и пипер. Съветваме да захлупите с втора чиния, за да предпазите микровълновата от микроексплозиите на белтъка, които може да ви накарат да чистите след това. После прибирате яйцето с импровизирания похлупак в печката за експресно готвене, нагласявате я на максимални обороти и след 45 секунди имате яйца на очи на микровълнова фурна.
2. Облачно яйце на микровълнова фурна. За това бързо ястие чукнете яйцето в чаша за чай. Разбъркайте и добавете сол, пипер и 4 с.л. прясно мляко. Разбъркайте повторно и пуснете да се изпече на максимална мощност за 1:30 минути. Ако искате да ползвате яйцето за плънка на сандвич, печете 2 минути същата смес в керамична купичка за суфле. В първия вариант ще имате пухкава и нежна текстура, а във втория – малко по-стегната консистенция.
3. Омлет на микровълнова фурна. В дълбока чиния разбийте две яйца с 3 с.л. мляко и подправки на вкус. Добавете натрошено сирене, рендосан кашкавал, наситнени колбас и чушки. Печете 2-2:30 минути и имате омлет. Това ще е най-бързият омлет в живота ви. Не е съвършен като приготвения на тиган, но доста по-лесно ще извади идеална визия.
4. Поширано яйце на микровълнова. Как се пошира яйце на микровълнова – ами бързо и лесно. Чуквате яйцето в чаша, заливате с чешмяна вода и пускате на 2-2:30 минути. После изливате водата и имате уникалното забулено яйце. Няма да е с толкова рохък жълтък като сготвеното в тенджера под точката на кипене, но пък някои приемат това за предимство.
И една важна забележка за яйцата на микровълнова: След изваждане изчакайте една минута преди да местите, бъркате, режете или ядете яйцето. Изключително горещо е, а и се нождае от време, за да приеме крайната си форма. А после се орадвайте на вкусно яйце, сготвено без никаква добавена мазнина.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Яйчени пайчета, заливка за тестени изделия или полезна закуска – всичко това става само от разбити яйца. виж още »
Цитрусови плодове, ванилия и оцет ще премахнат зацапванията от храна в микровълновата и ще я накарат за заухае на свежест. виж още »
10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ