Червените боровинки спират напълняването
Червената боровинка бори лошите мазнини, кръвната захар и холестерола.
Шведски учени обявиха, че вече е възможно да си хапваме нездравословни храни, без да се отразяват на показателите на кантара и сантиметрите на талията. Разбира се, експертите не призовават хората да се чувстват ненаказани, ако всеки ден прекаляват с пици, хамбургери и пържени храни, но съобщиха, че са открили как нещо вкусно и полезно може да спре покачването на килограмите като парира действието лошите мазнини и им попречи да останат в организма.
Според изследователите плодовете на червената боровинка са освен вкусен и здравословен десерт и лесен начин да неутрализираме вредните последствия на храната върху организма. През изминалата година били направени редица тестове върху затлъстели лабораторни мишки, които са захранвани с вредни мазнини. На гризачите в продължение на две седмици заедно с традиционните дажби са включвани и по 5 грама червени боровинки на ядене. Още на 8-мия ден мишките престанали да трупат грамове, а на 14-ия дори отчели спад в теглото, въпреки че нездравословното им меню не било променено.
В последствие експериментът бил проведен и върху група доброволци – 50 души на възраст между 18 и 60 години. Те не трябвало да променят дневния си калориен прием и досегашния си начин на хранене, а просто да прибавят и по 50 грама червени боровинки към менюто си. В края на тестовия месец се оказало, че всеки има спад в теглото, въпреки че не се е поставял на определена диета.
Шведският екип твърди, че проведените в допълнение към експериментите лабораторни изследвания доказват, че веществата в малките кървави плодчета имат силата да не позволяват на лошите мазнини да се разгаждат и усвояват. Затова приети чрез храната, те просто насочват вредните й компоненти вън от тялото като по този начин го предпазват от натрупване на излишни килограми и задръстване с токсини.
Червените боровинки помагат при усвояването на захрите, затова са перфектна диета и за хората, които обичат да си хапват сладко. При продължително и редовно приемане на плода, той намалява нивото на кръвната захар и дори може да се използва като превенция от диабет.
В заключение учените от университета в Лунд добавят, че силата на червените боровинки не се губи когато плодът се консумира в изсъхнал вариант. Въпреки невероятните свойства на плод обаче с него не бива да се прекалява и ако се използва за целта на прочистваща диета или здравословно хранене, то трябва да се правят и почивки защото в противен случай организмът ще се насити и ще развие имунитет към благотворните влияния на червената боровинка.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Хранителните показатели на мангото го правят най-продавания плод в света. виж още »
Само 10 грама сушени плодове годжи бери на ден ви правят здрав като камък столетник. виж още »
Превенция от високо кръвно, наднормено тегло, катаракта и киселини се съчетава със свежия вкус на горски летен плод. виж още »
КОМЕНТИРАЙ