Системното главоболие може да се дължи на храни
Някои хранителни продукти причиняват периодични главоболия. Ако се оплаквате от мигрена, опитайте да спрете за известно време с тези ястия и наблюдавайте дали състоянието ще се промени.
Честата поява на главоболие може да е свързана със състоянието на стомаха и храната, която човек приема, обясняват авторите на канала Баба знае. Възможно е хранителните навици да са в основата на дискомфорт, описан като мигрена. А медицинското установяване на продуктът първопричинител на болката е сложно, затова можете да опитате като спрете някоя от следните храни, които консумирате често и попадат в рисковата група.
1. Сушени меса и колбаси. При консумацията им в кръвта се отделя азотен оксид. В този вид мезета се използват консерванти от групата на нитратите. Те запазват цвета и вкуса на храната, удължават трайността ѝ, но и предизвикват образуването на азотен оксид. Той разширява кръвоносните съдове в мозъка, причинявайки болка. Затова проверете дали главоболието се появява между 4 и 12 часа след хапването на бекон, луканка, наденица и сушени филета.
2. Десерти и напитки с изкуствени подсладители. За съжаление тези добавки се слагат в почти всички фабрични сладкиши и питиета. Авторите съветват да се ограничи до възможно най-голяма степен приемът на сукралоза, аспартам, глюкозо-фруктозен сироп, стевия. Освен в диетични и нискокалорични сладкиши и напитки, ги има в изобилие още в чипсове и снаксове, готови салатени дресинги и сосове, дъвки и зърнени закуски.
3. Зрели сирена. В тях проблем е веществото тирамин. Доказано то причинява главоболие и проблеми с концентрацията. Колкото по-дълго зрее едно сирене, толкова повече се насища с тирамин. Особено много се намира в пармезан, ементал, сините сирена и зрялото бяло сирене.
4. Кафе и алкохол. Тук главоболието се появява само при прекаляване с напитките. Те са диуритици и изсмукват влагата от организма. В мозъка умират клетки от липса на вода и така се появява болката. Точно обратен ефект имат при добро оводняване. 1-2 кафета на ден, 1-2 чаши бира, чаша вино или 30-50 мл твърд алкохол активизират мозъчната функция. Ако през това време изпиете и достойно количество вода, ще можете да се насладите само на позитивите на любимото питие.
5. Шоколад в големи дози. Проблемното вещество в неустоимия за мнозина десерт съдържа бета-фенилетиламин. Той се натрупва с времето, така че мигрена може да се появи при хора, които ежедневно консумират шоколади. Ако си позволявате рядко и в умерени количества, не попадате в застрашената група.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Четири продукта, виновни за главоболието и с какво да се храним, за да победим мигрената. виж още »
Миризмата на лук и пържени храни засилва мигрената, а ароматът на мента облекчава болките в главата. виж още »
Продуктите с високо съдържание на витамин В2 доказано парират болката в главата и мигрената. виж още »
КОМЕНТИРАЙ