Пролетни салати, с които да замените вечерята
Дайте на тялото витамини и лека храна, за да го пречистите след празничния гуляй.
Пролетта отдавна дойде, макар и присъствието ѝ да не е така осезаемо заради настъпилото извънредно положение. Но биологичният часовник на тялото си знае интереса, затова предвидете менюто си в крак със затоплящото се време и изобилието от пролетни сезонни продукти. Нека вечерята се дръпне час назад, съветват хранителни експерти. Освен това е добре да бъде лека и богата на витамини и минерали. Така по естествен начин ще се отървете от някое и друго натрупано след великденските празници килце и ще се подготвите за повишаващите се температури.
Салата със зелени листа и пресен лук. Това е най-естественото предложение за салата през пролетта. Свежо, леко, полезно и нискокалорично то отговаря изцяло на търсенията. Можете да изберете обикновена салата или маруля или пък да се спрете на по-нестандартна листна основа – копф, айсберг, валериана, лоло росо, спанак. А след като изберете тази съставка, се хвърлете в ароматите на пролетта. Можете да добавите наситнени листенца киселец, които да създадат свежа стипчивост. Не слагайте стар лук – вместо него си вземете пресен. И комбинирайте с песен чесън или листа левурда. Настроението само ще се пренесе в чинията. Малко ядки, репички и краставици за хрупкава текстура и салатата е готова.
Добавки към пролетна салата. Ако ви изглежда прекалено постно, най-добрата идея е да добавите парчета риба или морски дарове, едно сварено яйце, късчета от любимото си бяло, жълто или синьо сирене или пък някакво вариво от консерва – нахут, грах, боб. Можете да си сварите киноа, за да подсилите въглехидрата. Пастата също е вариант, макар и по-калоричен. В хранителната верига вече се продават и различни видове растителен протеин. По 1 с.л. от вълшебното прахче на порция е достатъчно. А защо пък на финала да не поръсите семена – слънчоглед, чиа, мак, лен, сусам или друго, с което разполагате? Ето малко по-питателен вариант на предложението. Ако сте ексцентрик, можете да се спрете на плодовото царство. Първите партиди ягоди вече са в продажба. Едно авокадо винаги ще хармонира с подобна салата. В сушен вариант пък има още ексцентрични идеи – годжи бери, наситнени сини сливи или череши, кайсии, фурми, стафиди, смокини. Преценете доколко количеството лук няма да създаде дисхармония с натрапчивата сладост на сушения плод.
Дресинги за пролетна салата. Баба знае оцет, олио и сол – вълшебната комбинация за подправяне на зелена салата. Но ако се цели да е малко по-така, можете да комбинирате лимонов сок със зехтин, соев сос, горчица и съвсем малко мед. Подсолявате и добавяте скилидка намачкан чесън. Ето страхотен завършек на достойна диетична салата. Майонезените сосове са вкусни, но тежки. Ако все пак сте се спрели на майонеза, олекотете я с добавката на лъжичка кисело мляко. Добре е да използвате студено пресован зехтин вместо олио – така ще наблегнете на полезните мазнини в менюто си.
Варианти на табуле – малко по-питателна пролетна салата. Ако смятате, че купа със зеленища няма да ви засити, то си направете табуле с булгур или табуле с кус-кус. За по-здравословно можете да удвоите зеленината в салатата. А освен традиционният пресен магданоз можете да сложите листа спанак, листа лапад, шокиран във вряла вода кейл или свежа рукола. Последното предложение е особено ценно за онези, които биха изпили чаша бяло вино със салатата си.
Салата от пролетни картофи с пресни зеленини. Говорейки за питателна салата и аромати на пролет, комбинацията от пресни картофки с пресен лук, пресен чесън, киселец, левурда, спанак или друга свежа зеленина е просто уникална. Заради картофите тук калориите скачат повечко, но можете да контрирате традиционната рецепта за картофена салата като вместо масло покапете със студено пресован зехтин или подгрят зехтин с малко оцет и намачкан чесън. Така ястието ще е по-леко и по-здравословно. Разбира се, не бива да се изкушавате да запържвате вече сварените картофи за салатата.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Левурда бори пролетната умора, регулира стомаха и червата, понижава кръвното налягане, теглото и холестерола и носи уникален вкус и визия на солените виж още »
Намаленият прием на месни продукти в менюто допринася за забързване на метаболизма и прочистване на токсините. виж още »
Направете си заготовки за вечерното готвене още от сутринта преди да тръгнете на работа. Така ще имате време за разходка след края на работния ден. & виж още »
КОМЕНТИРАЙ