Регистрация

Отглеждаме ръж от Берлинската стена, с който ще замесим Хляба на мира

05 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 1893
Отглеждаме ръж от Берлинската стена, с който ще замесим Хляба на мира

България е една от 12-те европейски страни, която ще участва в месенето на хляб от зърна, никнали на мястото на Берлинската стена.

На Националния празник на България – 3 март мнозина се усмелиха да повдигнат въпроса за ценностите на родината ни, които могат да бъдат предпоставки за зараждането на национална гордост у младото поколение. Ето един факт – малко известен на днешната младеж, върху който се фокусира заместник-председателя на Националната организация на зърнопроизводителите в България – Ангел Вукодинов.

Знаете ли, че България е една от 12-те членки на Европейския съюз, избрана да участва в отглеждането на ръжта и замесването на Хляба на мира? При този въпрос се възцари всеобщо незнание, защото в родното медийно пространство на фона на протести и напрежение, освен няколко регионални сайта, радиа и телевизии, никой не понечи на национално ниво да запознае българина с инициативата. Затова ние от kulinanrno.bg се заехме да поправим грешката.

Хляба на мира ще бъде замесен от ръжени зърна, поникнали върху територията, заемана от Берлинската стена. Реколтата от историческата област, символ на разединението и човешките жертви вече е обрана и разпределена между 12-те избранички. Те от своя страна са посадили зърната на своя територия и предстоящото лято ще оберат добива, от който ще бъде омесен хляба.

Зърната на мира в България са засяти в пловдивското село Драгомир, община Съединение. Мястото е избрано неслучайно – от една страна там климатът и почвите са изключително благоприятни за отглеждането на ръж, а от друга – името Съединение е символично що се отнася до темата за мира и свободните граници.

Когато зърната бъдат обрани, те ще се изпратят обратно в Германия, където ще бъдат смесени с реколтата от всички 12 страни. След това ще се смели общо брашно, от което на 1 октомври – деня, в който е разрушена Берлинската стена, ще се замеси огромната погача, която ще бъде разчупена в знак на мирните човешки отношения, свободната комуникация и падането на границите между обществата и народите.

Вижте и нашите предложения и техники за месене, публикувани в Седмицата на тестото

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво трябва да знаем за яденето на хляб

Редувайте видовете хляб на трапезата си и не прекалявйте с него. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта