Лютите храни ни карат да ядем по-малко солено
Пикантността на ястията подсила усещането за соленост на храните.
В българската кухня редица менджички се готвят с добавката на лют пипер или люти чушлета, които имат за цел да отворят апетита и да направят ястието още по-привлекателно на вкус. Оказва се обаче, че пикантната добавка в храната има още ползи, за които дори не сме и подозирали.
Ядейки люто човек намаля количествата сол, които слага в гозбата си, заяви екип от учени от Трети военно-медицински университет в Чунцин. Изследователите се заели да проучат центъра в мозъка, който отговаря за възприятието за лютивост. Оказало се че части от него се преплитат с този дял на мозъка, който разпознава и отчита солеността на храните. Така ядейки люто човек усеща солта в чинията си по-силно.
Лютите храни понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Така е, защото по естествен начин, когато си хапваме пикантно ястие, го подсоляваме по-малко. От своя страна солта е един от основните виновници за проблемите със сърцето и кръвоносните съдове, категоричен е Чжимин Чжу – ръководител на проучването. Според него хората, които си позволяват лютичко, приемат с около 40% по-малко сол и по този начан намаляват с 15% риска от инфаркт. Освен това по-рядко страдат от разширени вени и високо кръвно налягане.
Лютите ястия поддържат правилни нива на кръвното налягане. В проучването, направено от екипа на Чжу се включили 600 души, които трябвало да консумират люта храна за определен период от време. Освен намалянето на солта с 40% при тях било отчетено и регулиране на нивата на кръвното налягане. Отделно били регистрирани и допълнителни плюсове на лютата храна.
Пикантното меню помага да изгорим мазнините. Учените разширили доказателствата, че капсацинът, съдържащ се в лютите чушки (всичко за капсацина четете тук) е идеален за регулиране на теглото и горене на мазнините. Той ускорява метаболизма и помага при разграждането на мазнините, попаднали в стомашната среда по време на ядене. Освен това вдига телесната температура, а по този начин топи и вече натрупаните тлъстини.
Лютите чушки действат противовъзпалително. Учените успели да докажат, че освен голямото количество витамин С, в малките огнени пиперки се съдържа и вещество, което бори инфекциите в тялото, тъй като провокира създаването на повече левкоцити. Така с една люта чушка на ден човек повишава имунитета си, спомага заздравяването на вътрешни и външни рани, изглажда кожата си и бори инфекциите, причинени от вируси и микроби. Затова не си спестявайте лютичкото, ако здравето ви позволява да си го хапвате.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как по време на готвене може да се поправи ястието, ако е пресолено, твърде кисело, по-люто от очакваното или пък с повече мазнина? виж още »
Трикове за намаляване на лютивостта на чушки или как се изтегля лютивината от чушките? виж още »
Ползи от консумацията на черна сол и как се разпознава истинската черна сол? виж още »
КОМЕНТИРАЙ