Кое е най-доброто кисело мляко?
Какво кисело мляко да избера в магазина – въпрос, който дерзае всички привърженици на здравословното хранене.
Киселото мляко е един от най-полезните продукти, които нашите географски ширини предлагат. За съжаление индустрията го превръща все по-често от здравословна храна в стока, имаща за цел да донесе бърза и лесна печалба. Затова в киселите млека нерядко се слагат добавки като суроватка, нишесте, мляко на прах. Така производителят плаща по-малко за направата на продукта и същевременно увеличава срока на годност. Затова е важно да се знае кое кисело мляко на щанда реално си заслужава цената, дарявайки и своя безценен принос за здравето.
Киселото мляко трябва да съдържа млечно-кисели бактерии. Те са незаменими компоненти, поддържащи баланса на чревната флора. Делят се на два вида – ацидофилни бактерии и бифидобактерии. Ацидофилите се грижат за тънките черва, а бифидобактериите поддържат функцията на дебелото черво. Бифидобактериите са изключително важни, затова следете на етикета за тяхното съдържание.
Киселото мляко трябва да е натурално. Подсладените разновидности често представляват йогурт (млечен продукт, който не преминава през ферментационен процес, обогатяващ го с полезни бактерии), направен от сухо мялко, в който са добавени голямо количество захари. Ако вкусът на киселото мляко изначално не ви харесва, подсладете го по желание с мед или плодове, но си го изберете натурално.
Киселото мляко не бива да е прекалено мазно или обезмаслено. Във варианта с високата масленост тялото се натоварва и не успява да извлече всички важни за организма компоненти от храната. Прекалено ниският процент масленост пък предполага, че в заквасяването са използвани остатъчни продукти от други производства на млечни храни. Най-добра е златната среда – около 2% масленост.
Важно ли е киселото мляко да бъде по БДС? Не е задължително да отговаря на този стандарт, но това е още един гарант, че в направата му е използвано мляко, а не млечен заместител. Най-добре би било, ако човек сам прави киселото си мляко. Стоки от екологично чисти или домашни производства са по-качествени от предлаганите в широката хранителна верига.
Вижте предложения за ястия с кисело мляко:
Полезна закуска с кисело мляко и зърна
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как се прави сладкиш от желирано кисело мляко като вариант на полезен летен десерт? виж още »
Бебетата, хранени ежедневно с кисело мляко, развиват 70% по-малко алергии и кожни проблеми от връстниците си, които са хапвали кисело мляко рядко. &n виж още »
Три дни на варени неовкусени катофи и нискомаслено кисело мляко прочистват тялото и топят грозните сатиметри в обиколките. виж още »
КОМЕНТИРАЙ