Кето тесто Фатхед без глутен
Тесто с бадемово брашно и сирена е новият хит във високомазнинното хранене.
Привърженици и опоненти на кетодиетата разделят на два лагера разбиранията за консумация на въглехидрати. Но докато по темата с приемането на захари има разногласия, то светът днес е единодушен, че бялото брашно трябва да се консумира умерено, за да запази човек стомашното здраве и стройната си фигура. Ето как в помощ на здравословния начин на живот се създава тесто без брашно, което не съдържа глутен и е богато на полезни животински мазнини. Особено приятният му вкус позволява да бъде използвано за любимите тестени храни, от които човек се ограничава заради здравето и тънката си талия.
Какво е Фатхед тесто? Това е високомазнинно и богато на белтъчини изделие от бадемово брашно и сирена, което може да се използва за направата на множество храни, дадени по рецепта с конвенционалното бяло брашно. Текстурата е доста по-мазна и лепкава, но това далеч не означава, че не може да се разточва, изтънява, реже и оформя. На вкус се оценява като по-приятно, цената му е по-висока, но пък с него можете да направите пица, соленки, сладки и въобще всякакви любими тестени изделия, като в този случай те са без глутен.
Как се прави Фатхед тесто? Рецептата е лесна – разбива се яйце в купа и към него се добавят 40 г бадемово брашно. В друг съд се подгряват (може и на микровълнова фурна) 1 топка рендосана моцарела (125 грама) 20 г крем сирене. Сиренената смес се налива към яйчената и се меси. Ако е прекалено лепкаво, може да се добави още брашно. А какво друго ще сложите в сместа, зависи от вас.
Хляб Фатхед с добавки. Импровизацията е вашият смел шанс да направите идеалното тестено изделие. Можете да прибавите пресни билки – босилек, мащерка, риган, розмарин. Да се спрете на добавки от бяло или друг вид сирене, колбас, парченца риба. При сухите съставки се разгръща богата гама от продукти, с които да ароматизирате тестото – кимион, джинджфил, лют пипер, чубрица, едра сол. Може да заложите на сладък вариант – ванилия, канела, цитрусови кори. След това тестото може да се изпече под формата на мъфини, питки, солети и соленки, крекери. Или да се оформи на кифлички, които да напълните с крем. Импровизирайте смело.
Кето пица с Фатхед тесто. Откриването на продукта е именно поради желанието да се направи домашна пица за кетодиета. Разбира се, най-модерен си остава вариантът с основа от карфиол, но с Фатхед е доста по-вкусно. Направете си обикновеното Фатхед тесто и го приберете в хладилник за 20 минути. След това гарнирайте по желание и печете за 20 минути на 200 градуса. Ето полезна домашна пица. Можете да замразите тестото директно в тава и после да гарнирате и печете с 5 минути повече без размразяване. Идеята е особено полезна за заети хора, ценящи полезната домашна кухня.
Безглутенови хрупотевици и мезенца от Фатхед тесто. Можете директно да стоварвате с лъжица сместа върху хартията за печене или пък да оформите с ръце или пош в желани разновидности. Всичко зависи от подправките. Пече се 8-12 минути на 200 градуса, като времето зависи от дебелината. А после можете да седнете пред телевизора с приятни соленки без глутен. Заслужава си опита.
Ако вече сте се решили да направите Фатхед храна, споделете с нас резултатите на https://www.facebook.com/kulinarno.bg/. Нека заедно проправим път на модата за вкусни и полезни тестени храни без пшенично брашно, глутен и излишни въглехидрати!
ПОДОБНИ СТАТИИ
За какво служи инвертната захар? Добър подсладител ли е инвертната захар? виж още »
Пресният топъл хляб е по-вреден от изсушените и престояли варианти. виж още »
Сода или бакпулвер се използва в тесто за... виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ