Как да стане чушката по-малко люта?
Трикове за намаляване на лютивостта на чушки или как се изтегля лютивината от чушките?
Лютите чушки са огнената страст на храната. За някои хора пикантността е непоносима стихия, за други – бленуван нюанс на вкуса. Но и самите чушки, също като хората, са различни по степен на пикантност. И докато някои галят с едва осезаеми нотки, придавайки на храната деликатна топлота, други изпепеляват езика и устата с пламъци. Какво можете да направите, ако сте си купили от партида люти чушки, които преминават границата на търпимостта ви, ще разкажем сега.
Вижте защо усещаме лютивината в пипера и как се мери степента на пикантност.
1. Коя е най-лютата част от чушките? Това са семките и вътрешните ципи на пикантните разбойници. Ако искате да ги направите по-деликатно люти, разрежете през средата на дължината и с остър нож оберете семената и ципите. След това изплакнете под течаща вода, за да сте сигурни, че огнените остатъци са напълно махнати. После можете да сготвите чушката според желанията си или да си я добавите сурова към ястие. Предупреждаваме – пипайте с ръкавици, за да не подлютите пръстите си.
2. Изкисването на люти чушки намалява пикантността. Този трик върши работа, когато искате да премахнете само една степен на лютивината и същевременно да запазите чушката свежа. Разрежете я на две половини по дължина както в точка 1, махнете семките и ципите и оставете чушлето в хладка вода да покисне за 20-тина минути. След това изсипете водата и подсушете зеленчука с домакинска хартия.
3. Термичната обработка намалява лютивостта на чушките. Ако ще слагате чушки в манджата, но искате да са по-малко пикантни, добавете ги в началото на термичната обработка. Така ще иамт повече време да се доготвят и да позволят на градусите да ги направят по-щадящи. Лютивостта ще се разпредели по-равномерно в храната и няма да е така остра. Друг трик е да пуснете чушката цяла в гозбата, да я набодете с клечка за зъби или върха на ножа на 5-6 места и да я оставите да се готви. След това извадете цялата чушка от ястието. Тя ще е пуснала приятно пикантна нотка без да се натрапва във вкуса.
4. Захарта намалява лютивината на чушките. Не е случайност, че повечето маринати за люти чушлета в буркан или за инстантна пикантна салата се правят със захар или мед. Именно тези сладки добавки оформят чушлетата като приятно люти, както и намаляват усещането за лютивина в устата. Затова на прелютени храни можете да добавяте по щипка захар, която да регулира огнеността.
И на финала – не забравяйте, че консумацията на прясно мляко е най-бързият и ефективен начин да изгасите пожара в устата си. Ако се замислите – на всички състезания по надяждане с пикантна храна канчката с мляко е задължителна част от инвентара.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Люто чушле може да опиканти подобаващо седем гозби, но пред него в класацията се нареждат още два коварни вида. виж още »
При хапване на люти чушлета се повишава настроението, кожата почервенява, а сърцето бие по-учестено. виж още »
Пикантността на ястията подсила усещането за соленост на храните. виж още »
КОМЕНТИРАЙ