Защо не се държат домати в хладилника
Температура под 13 градуса възпрепятства активността на ензим, допринасящ за добрия вкус на доматите.
Отново сме в сезона на доматите – те са зрели, сочни, вкусни и идеални за салата, гарнитура, мезе към ракийка, добавка към сандвичи и основни ястия. Господството им на щандовете в хранителните магазини и плод-зеленчука буди апетита, а разнообразието от видове провокира идеи за различни ястия, в които да се добавят. Но какво се прави с доматите след като се отнесат вкъщи – обяснява Харълд Макджий в книгата си „За храната и готвенето“.
Доматите НЕ се държат в хладилник. Навикът на мнозина е да прибере червения плодов зеленчук в хладилника веднага след занасянето у дома. Ала се оказва, че така наситеността на вкуса му се губи и при хапване не носи същата наслада, каквато би дал, ако е съхраняван на стайна температура. Разбира се, в стаята на топло срокът на годност на доматите намалява, но е най-добре да отскачате честичко и да си ги купувате, вместо да пазите безвкусен резерв на студено.
Защо доматите не се съхраняват в хладилник? След проведени дегустации е установено, че вкусът домати от една и съща партида е различен, ако са били няколко дни в хладилник или в кухнята. Следват проучвания, които доказват, че ензим в доматите отговаря за тяхната наситеност на вкуса. Той се блокира при температура по-ниска от 13 градуса, каквато е хладилната. Установено е, че само при добре узрелите домати действието на ензима може да се възобнови при повторно изваждане на стайна температура.
Къде се съхраняват домати? Най-добре е в хладна и тъмна стая – мазе, изба, килер. Доматът се нуждае от температура между 13 и 23 градуса, за да разгърне целия потенциал на вкусовите си качества. В тези условия развалянето му ще започне между 3-тия и 5-тия ден от занасянето вкъщи, но пък ще донесе пълна наслада. Ако доматите не са добре узрели и бъдат прибрани в хладилник – те ще станат безвъзвратно безвкусни и ще придобият гумена текстура.
Трикове за освобождаване на вкуса на доматите. Ако си купите твърди домати, ги оставете на слънчево място в дома. Това важи най-вече за червените сортове, обясняват от Serious Eats. Ако разполагате с по-меки и розовеещи сортове – приберете на тъмно и леко хладно място. Ако пък вече някой е направил грешката да пъхне доматите в хладилника, поправете я, като ги извадите оттам два часа преди да ги готвите. И се молете да са били достатъчно зрели.
ПОДОБНИ СТАТИИ
С какви домати се правят домашни лютеници и сосове и кои домати са подходящи за слагане в буркани? виж още »
Дръжте хляба и доматите на стайна температура, меда – в долапа, чесъна – на терасата, а авокадото – във фруктиерата с банани. виж още »
Иновативно псевдояйце и бабини методи за свеж аромат в хладилника виж още »
КОМЕНТИРАЙ