Затлъстяването се дължи на качеството, а не на количеството на храната
Хората затлъстяват заради вредните ястия, продукти и начини на готвене, а не поради погълнатите количества.
В модерните общества, които имат достъп до полуфабрикати и заведения за бързо хранене, затлъстяването е косвен проблем за множество болести и висок риск от смъртност. През 2020 г. над 40% от пълнолетното американско население е не просто с наднормено тегло, ами попада в категорията на затлъстелите, пише dir.bg. Тенденцията започва да става факт и на Стария континент, като във Великобритания, славеща се допреди десетилетие със стройно население, са отчетени 23% затлъстяване при пълнолетните граждани.
Консумацията на нискокачествена храна е основен виновник за затлъстяването. Това оповестява съвместен екип от изследователи по храненето от Бостънския университет и хранителни специалисти от Бостънската детска болница в доклада си, публикуван в The American Journal of Clinical Nutrition. Според експертите фактът, че човек понякога се отпуска в количества храна, които поглъща, не е от първостепенна важност за сериозното покачване на теглото.
От кои храни се пълнее? Честата и дори редовна консумация на тестени изделия и фаст фууд си дели първото място по причина за затлъстяването с друг гастрономичен проблем. До множество от офисите, училищата, административните и бизнес сгради има пицарии, заведения за сандвичи и пекарни. Голямото търсене на тези храни предизвиква и бум в предлагането им. Не може човек да се храни с пици и сандвичи и да очаква да бъде строен и здрав. Също първенец в причиняването на затлъстяване са простите въглехидрати в соковете, студените чайове и газираните напитки, както и в десертите.
Защо се дебелее от подсладени безалкохолни напитки? Когато подсладителят е захар, тя директно води до повишаването на инсулина в кръвта. Той от своя страна се стреми да запази нивата си и скоро след като захарта е напуснала системата, се появява глад за още сладкиши или напитки. Когато се използват алтернативни подсладители, лишени от калоричността на захарта и глюкозо-фруктозния сироп, те променят метаболитните процеси и начина на усвояване на веществата. Така с времето тялото започва да произвежда и натрупва мазнини, водещи до затлъстяване.
Вижте как се произвеждат плодовитесокове и напитки в широката хранителна верига и какво съдържат те!
Кога преяждането не е проблем? Изборът на висококачествени храни – богати на фибри, пълноценен протеин, сготвени по щадящ начин, без добавена мазнина и захар – позволява отпускане в количеството. Човек може да си позволи да изяде огромна салата, пищно гарнирана според вкуса с ядки, семена, печено или варено немазно месо или риба, сирена, стига да не добавя тежки и мазни дресинги или сосове със захарна и карамелена основа. Здравите хора могат да хапват голямо количество плодове, без това да им навреди; да се наслаждават на млечно-кисели напитки в неподсладен вариант, да залагат на истинския пчелен мед като добавка в чая и кафето и да се радват на свежестта на фрешовете, вместо да купуват газирани безалкохолни и плодови сокове в кутии. Когато пиците, пържените ястия, мазните меса, сладкишите и подсладените напитки напуснат менюто, преяждането не е от особено значение за поддържането на здравословно тегло, обясняват специалистите.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Хормони, нездравословен начин на живот и генетична предразположеност са сред най-честите причини за качването на килограми. А пътят към идеалната фигу виж още »
Отчита се тенденция към подобряване на хранителните навици на българчетата, но ще трябва да минат години, докато се постигне позитивен резултат. &nbs виж още »
Населенията на развиващите се страни надебеляват прогресивно и рисково. виж още »
КОМЕНТИРАЙ