Дъвките без захар поддържат добра устна хигиена
Кои дъвки са полезни, кога се дъвче дъвка и как да изберем най-подходящата дъвка?
Дъвченето на дъвка – любима гимнастика за устата на мнозина, има както полезни аспекти, така и вредно влияние върху организма. (Повече за и против дъвченето на дъвка – вижте ТУК). Нови проучвания доказват, че обичаната залъгалка за зъбите и езика може да е здравословен навик, стига човек да знае какви дъвки да си купува и кога да ги използва.
Полезни ли са дъвките с подсладители? Зъболекарят Алексей Антипенко споделя пред РИА Новости, че най-добрите дъвки са с подсладители, а вариантите със захар обявява за бич за зъбите, устната кухина и стомаха. Подсладителите убиват бактериите в устната кухина като ги залъгват, че са захари. Микроорганизмите изяждат тези лъжливи въглехидрати и очакват да получат енергия, която обаче не се съдържа в тях. Така умират от изтощение до няколко часа. Дъвката без захар не провокира така силно отделянето на ензима амилаза, който действа разграждащо на зъбния емайл. Освен това е лишена от излишни калории и не натоварва със сладостта си черния дроб и панкреаса. Както всяка дъвка, и тя почиства нежно зъбите и венците, полепвайки замърсявания и плака.
Какво правят дъвките със захар? Захарта в тях директно атакува зъбите, омекотява горния им покривен слой и премахва част от биологичната им защита, обяснява Антипенко. Захарта потъмнява цвета, а продължителното дъвчене дори може да нарани зъбите, търкащи се един в друг. Отделно в кръвта се освобождава инсулин и апетитът за въглехидрати се повишава. Натоварват се черният дроб и далакът, а тялото получава празни калории, допълва диетологът Дария Дианова. Тя обяснява, че в кариерата си е срещала хора с наднормено тегло, предизвикано от прекаляване с дъвки.
Кога се дъвче дъвка и какви дъвки са полезни? За да се предпази човек от отделянето на стомашни сокове на празен стомах, дъвката трябва да се дъвче след хранене. Именно тогава тя се грижи най-добре за устната хигиена, особено ако няма на разположение четка за зъби. Към вредните дъвки със захар спадат вариантите с глюкозо-фруктозен сироп, глюкоза, фруктоза, инвертна захар, захароза, мед, кленов сироп, сироп от агаве и плодови захари. Полезните варианти на дъвките съдържат подсладители като стевия, еритрол, ксилитол. Ксилитолът е особено здравословен за устната кухина, защото има силни антибакериални, противовъзпалителни и избелващи свойства. Този тип дъвки се считат за най-полезни – единодушни са зъболекари и диетолози. Ксилитол се добавя дори в някои пасти за зъби и продукти за орална хигиена.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Фъстъците са едно от най-полезните мезета и приятна гимнастика за устата. Защо си заслужава да изберете фъстъка пред други любими мезета и какви фъстъ виж още »
Умерената консумация на пиво пази сърцето, подмладява, грижи се за бъбреците и здравината на зъбите и устната кухина. виж още »
Ползите и вредите от дъвченето на дъвка се изравняват в мляскаща симбиоза. виж още »
КОМЕНТИРАЙ