Диета за посрещане на студовете
В зимните месеци не се отдавайте на строги диети, защото рискувате здравето си.
Отслабването с глад през студените месеци е силно непрепоръчително, обясняват диетолози. През този сезон свежите плодове и зеленчуци са лукс и тялото получава по-малък комплекс от естествени витамини и минерали спрямо нуждите си. Освен това организмът се нуждае от по-здрава имунна система, която да устои на негостоприемството на времето, а ветровете, валежите и влагата пък безпощадно дразнят кожата и косата, създавайки допълнителна нужда от полезни вещества. Те трябва да бъдат набавени чрез храната, затова всяко ограничаване може да доведе до разболяване или проблеми с външния вид.
Но мнозина искат в сезона на семейните празници да блеснат с безупречна визия и стегнато тяло, в което няма излишни килограми. За тях френски експерти създадоха диета, която се основава на разнообразието в храните, като залага на малки порции и разнообразни продукти. Режимът е петдневен, като се повтаря три пъти и така в рамките на половин месец тялото губи много постепенно излишните килограми, без да се натоварва. Диетата позволява пет хранения дневно, като първото е веднага след ставане от сън, а всяко следващо, през 2 и ½ часа. Ето как да си я направите:
Ден 1:
- 1 – 2 варени яйца
- 2 – ½ кофичка кисело мляко
- 3 – 150 г печено пилешко с гарнитура от зеленчуци по избор
- 4 – прясно изстискан плодов сок – 300 мл.
- 5 – 150 г филе от сьомга с ½ лимон
Ден 2:
- 1- 50 г сурови ядки по избор
- 2 – свеж плод, какъвто намерите – 200 г
- 3 – варени картофи или картофено пюре – 300 г
- 4 – шепа неосолени или изкиснати маслини – около 150 грама
- 5 – 2 грейпфрута
Ден 3:
- 1 – кофичка кисело мляко с мюсли, ядки или сушени плодове
- 2 – препечена филийка пълнозърнест хляб с извара или обезмаслено сирене
- 3 – 150 г печено месо и 200 г варен ориз
- 4 – фреш от плодове – 300 мл
- 5 – салата от свежи листни зеленчуци със 150 г риба тон (можете да я добавите директно в салатата или да си я сервирате отделно)
Ден 4:
- 1 - 2 препечени пълнозърнести филийки с мед
- 2 – 200 г пресни плодове по избор
- 3 – Задушени или печени зеленчуци – 350 г
- 4 – 50 г орехи, лешници, бадеми или други ядки по избор
- 5 – 150 г филе от сьомга с ½ лимон
Ден 5:
- 1 – 250 г печена тиква с мед
- 2 – 200 г печено пилешко със зеленчукова гарнитура по избор
- 3 – чаша мляко с мед и канела
- 4 – 50 г ядки по избор (сурови)
- 5 – 2 грейпфрута
ПОДОБНИ СТАТИИ
Министерски диетолог съветва да се добавя умерено количество захар към топлите негазирани безалкохолни, за да сгрее истински тялото в мразовитото врем виж още »
Хапвайте кисело мляко, цитруси и кореноплодни и ще бъдете здрави и красиви. виж още »
Забравете за тежките меса, млякото и полуфабрикатите и заложете на супи, плодове, ядки и зеленчуци. виж още »
КОМЕНТИРАЙ