Да опечем вместо да изпържим
Как най-любимите пържени храни стават по-полезни в печен вариант?
Няма как да се отрече любимият вкус на пържени картофки, домашни мекички, пържените филийки, панирани пилешки хапки, яйца на очи. Те имат три общи характеристики – спадат към любимата храна, готвят се по вреден начин и пречат на отслабването и детоксикацията. Трябва ли обаче да се откажем от тях? Не е задължително, защото може просто да изберем хитрина, с която да ги направим малко по-полезни и нискокалорични. Ето как:
1. Печени картофи вместо пържени. По този начин ще погълнете с 500% по-малко олио. А домашният чипс си става уникален. Обелете и нарежете картофите на желаните формички. След това ги приберете в чист плик за храна, сипете подправки (сол, лют пипер, балканска чубрица или каквото друго ви хрумне) и покапете малко мазнина. 1 до 2 с.л. олио ще са достатъчни. Подредете картофите в тава, застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 30-тина минути докато хванат златиста коричка.
2. Панирани филийки. Напоете филийките в разбити яйца с добавка от мляко или течна сметана и след това вместо да пържите на тиган и да ги пропивате с мазнина, просто сложете в застланата с хартия за печене тава. След това вкарайте във фурната на 200 градуса за 15-25 минути. Ефектът ще е същия, а по желание можете да поръсите с рендосан кашкавал и да допечете за още 2-3 минути.
3. Превърнете домашните мекици в пълнени пирожки. Да – със същото базисно тесто за мекици си разточете тестеното изделие, но вместо да го готвите на тиган, напълнете с резени кашкавал или сирене, смес от колбас и кашкавал или пък кайма. Намажете крайщата с разбито яйце, прехлупете и запечатайте със зъбците на вилица. После намажете с още разбито яйце за апетитна коричка, поръсете със семена или ким и изпечете на фурна. Ето как се правят по-полезни мекички.
4. Печени пилешки хапки с корнфлейкс или сусам. Финтирайте вредната пържена храна, като панирате резените пилешко месо първо овалвайки в брашно, после в яйце, а на финала в галета и сусам или натрошен корнфлекс. Вместо да ги метнете в тигана обаче, ги подредете в тава и печете на 180 градуса за 35 минути или докато не прецените, че са готови.
5. Пошираното яйце – полезна алтернатива на пържените яйца на очи. Тук технологията на готвене не е точно печене (ако искате да опечете яйца - вижте как го правим върху хартия - пак са на очи, но доста по-полезни), а по-скоро варене, но под точката на кипене. Водата се кипва, а след това се спира котлона, за да остане под точката на кипене. Сипва се оцет и сол в нея и се завихря като на водовъртеж. Тогава внимателно и от ниско се чуква яйцето в нея. Оставя се да се забули и се готви под точката на кипене докато белтъкът напълно се втвърди. Отцежда се добре. По желание можете да сервирате със заливка от кисело мляко и чесън и капки разтопено масло с червен и лют пипер. Ето готови яйца по панагюрски.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Някои полезни навици на хранене, за които хората погрешно смятат, че са трикове за отслабване. виж още »
Дори успешните опити за отслабване водят до понижаване на настроението. виж още »
Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ