Боядисани яйца на пара – бабин метод за шарен ефект
Великденски яйца с преливаща шарка и много нюанси.
През последните години много техники за боядисване на яйца преминаха през пика на своята мода. Радвахме се на великденски украси с ориз, петна от олио, отпечатъци от листенца, ваденки, кристали, декупаж и какво ли още не. После търсехме здравословни идеи за боядисване с цвекло, червено зеле, люспи от лук, коприва. И покрай всичко това един от методите остана на заден план. А именно боядисването на пара, което е лесно и много ефектно.
Какво ни трябва за боядисани на пара яйца? Първо и най-важно – твърдо сварени яйца, добре подсушени и охладени. На следващ етап са боята, оцет, вода и уред за готвене на пара (подобен на метална цедка, която се разлиства) или тензух. Добре е да се заредите с по две бои от всеки цвят, за да е сигурно, че ще стигнат. И малко олио с памучно тампонче за лъсване на финала – това е всичко.
Как се боядисват яйца на пара? Водата не бива да се докосва до яйцата. Идеята е парата да размекне боите, разтичайки ги бавно по черупката, за да се получат преливащи се и различни по наситеност цветове. Сложете водата да кипва в тенджера и отгоре поставете металната пеперуда за готвене на пара или тензух с по-широки отвори. След това леко и деликатно намажете яйцата с оцет. Подредете върху уреда или тензуха без да се допират. Посолете с бои от всички цветове и захлупете с капак. Оставете на парата да свърши работата си.
След 15 минути престой при заврялата вода извадете яйцата. Разгледайте ефекта и се насладете. Отмийте под хладка течаща вода излишната боя. Подсушете или изчакайте да изсъхнат. Намажете с олио и приберете в хладилника докато дойде време да премерите сили с избрания от вас боец.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Трикове за изпъстрени яйца с боички, четка за зъби, пипета, паста или зърнени храни. виж още »
Не използвайте за украса яйцата, които ще се ядат. По-добре ги дръжте в хладилника, за да запазят хранителните си качества. виж още »
Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Б виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ