Ябълкови кексчета
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 голяма ябълка, нарязана на четвъртинки, обелена, почистена в сърцевината и едро нарязана
1 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
За заливката:
2/3 ч брашно
1/4 ч кафява захар
1/2 бучка масло или маргарин
1/2 ч.л. канела
За тестото:
1 ч брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
2/3 ч захар
1/2 ч зехтин
1 голямо яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. стафиди
За гарниране:
1 ч пудра захар; смесена с
2 ч.л. вода
Загрейте фурната до 160ºС.
Намаслете и набрашнете 12 чашки за мъфини. В малка купа смесете парчетата ябълка, захарта и канелата. Разбъркайте съставките за топинга в малка купа с вилица или ги смесете с пръсти, докато се оформят едри трохи. За тестото: Смесете брашното, содата, канелата и солта в малка купа; заделете. Разбийте олиото и захарта с миксер на висока скорост. Намалете скоростта до средна и прибавете яйцето и ванилията. Отцедете течността от ябълката (по-малко от една чаена лъжичка) и се добавя към сместа. Заделете ябълката. Намалете скоростта до ниска. Постепенно добавете брашнената смес и разбийте само до смесване. Прибавете ябълката и стафидите. Изсипете равномерно в чашките. Поръсете с топинга и притиснете леко в тестото. Пече се 30-35 минути, докато топингът е хрупкав и златисто кафяв. Изключете фурната. Оставете ги за още около 5 мин. вътре, докато отскачат на допир. Охлажда се в съда. Сервирайте топло или при стайна температура, поръсено със сместа с пудра захар и вода.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ